Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 9, 2014

Δραπέτευε μέχρι τα 70 του! Ο άνθρωπος που καμία φυλακή δεν κατάφερε να συγκρατήσει

Ο Ουαλός Joseph Bolitho Johns, ή αλλιώς Moondyne Joe, γεννήθηκε το 1820 και μέχρι να πεθάνει έβρισκε πάντοτε τρόπο να ξεγλιστρά. Για μια μικροκλοπή αρχικά μπήκε στη φυλακή, αλλά γρήγορα τους ξέφυγε. Μπαινόβγαινε στη φυλακή δραπετεύοντας, για την υπόλοιπη ζωή του. Τελικά οι Αρχές κατασκεύασαν ένα κελί ειδικά γι' αυτόν, από το οποίο επίσης κατάφερε να δραπετεύσει! Τα κόλπα του Joe έγιναν γνωστά παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Joe και ένας συνεργός του εισέβαλαν σε ένα σπίτι για να κλέψουν φαγητό, αλλά τους συνέλαβαν. Ο Joe επέμεινε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη δίκη, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει την ποινή του και να βρεθεί στην Αυστραλία. Στην αρχή είχε καλή διαγωγή στη φυλακή, κι έτσι γρήγορα του δόθηκαν κάποιες ελευθερίες και αργότερα χάρη.

Ναΐτες Ιππότες: H πρώτη μυστική αδελφότητα της Ευρώπης και η σχέση τους με τον Τεκτονισμό

Το 1118, είκοσι περίπου χρόνια μετά την ίδρυση του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ από το Γοδεφρίγο ντε Μπουγιόν και τους Σταυροφόρους του, εννέα Γάλλοι ιππότες υπό την ηγεσία του Υγ ντε Πεγιέ, ενός ευγενή από την Καμπανία, έφθασαν στους Άγιους Τόπους κι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω από το Ναό του Σολομώντα, ονομάστηκαν Ιππότες του Ναού ή Ναΐτες και το τάγμα τους, Τάγμα του Ναού. Αρχικά οι Ναΐτες ζούσαν στην απόλυτη φτώχια, ενώ ο επικεφαλής τους, Υγ ντε Πεγιέ, μοιραζόταν το ίδιο άλογο με έναν από τους εννιά ιππότες, το Ζωφρέ του Σαιν Ομέρ. Η δύναμη και η επιρροή τους δεν άργησε ωστόσο να μεγαλώσει, εφόσον ανταποκρίνονταν και στην «ιπποτική μόδα» της εποχής τους. Έτσι, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του Τάγματός τους, ο αριθμός των Ναϊτών έφθασε τους 300 ιππότες και ο στρατός τους αριθμούσε 3000 άνδρες. 

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Οι Βλάχοι και η ελληνική καταγωγή και ταυτότητά τους

Οι Βλάχοι συνιστούν ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, παρόλο που η καταγωγή τους αμφισβητείται πανταχόθεν. Οι ίδιοι οι Βλάχοι, όμως, καθώς και μία μεγάλη μερίδα επιστημόνων, διατρανώνουν την ελληνική τους καταγωγή.   Αλλά ας δούμε από πού προέρχεται το όνομά τους.   Κατ’ αρχάς η λέξη «βλάχος» επιδέχεται διάφορες ερμηνείες, όπως ορεσίβιος, νομάς, άξεστος, βοσκός, κλπ.   Η πρώτη, ωστόσο, ερμηνεία της λέξης είναι ο κάτοικος της Βλαχίας. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματός τους, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθες:   - Από την γερμανική λέξη walechen, που σημαίνει τον ξένο, τον αλλοεθνή, τον μη Γερμανό, δηλαδή. Οι Γερμανοί συνήθιζαν να αποκαλούν έτσι κυρίως τους Λατινόφωνους πληθυσμούς.   - Από το σλαβικό vlah με την ίδια ακριβώς προαναφερθείσα σημασία.   - Από τον αιγυπτιακό όρο φελάχ, που ερμηνεύεται ως αγρότης.   - Από την λέξη Volcae, κέλτικη φυλή, γειτονική προς τα γερμανικά φύλα.