Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 22, 2017
Στο Rockport της Μασαχουσέτης μια πινακίδα έξω από ένα σπίτι γράφει “Paper House”. Πρόκειται για μια κατοικία εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από χαρτί, εφημερίδες συγκεκριμένα.  Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1922 από τον Elis Stenman, έναν μηχανικό, που σκέφτηκε να δημιουργήσει στρώματα από παλιές εφημερίδες, κολλημένα μεταξύ τους, τα οποία πέρασε με ένα ειδικό βερνίκι, δημιουργώντας τους τοίχους.  Τα πάντα μέσα στο σπίτι είναι επίσης κατασκευασμένα από χαρτί, οι καρέκλες, τα τραπέζια ακόμα και οι κουρτίνες. Μόνο το πιάνο είναι φτιαγμένο από ξύλο αλλά καλύπτεται από χαρτί για να διατηρήσει την ομοιομορφία, ενώ και το τζάκι είναι από τούβλα, για προφανείς λόγους.  Το συνδετικό τους υλικό μάλιστα είναι χειροποίητο, ένα μείγμα από αλεύρι, νερό και φλούδες μήλου.  Κανείς δεν είναι σίγουρος για τα κίνητρα του Stenman να χρησιμοποιήσει εφημερίδες. Μάλλον ήθελε ένα φτηνό και εύκολα διαθέσιμο μονωτικό υλικό. κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης.

Παράδεισος στον Αρκτικό κύκλο

Το Lofoten είναι ένα αρχιπέλαγος στα βόρεια της Νορβηγίας. Αν και βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο, εμφανίζει μια ιδιόμορφη ανωμαλία στις θερμοκρασίες του. Το Lofoten έχει μακραίωνη ιστορία καθώς κατοικείται από τον 8ο μ.Χ αιώνα. Το όνομά του σημαίνει το πόδι του λύγκα και οφείλεται στη μορφή που σχηματίζουν τα νησιά του. photo by:  link Παρά το υψηλό γεωγραφικό του πλάτος παρουσιάζει ιδαίτερα ήπιο κλίμα. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -1,5  ο C ενώ τον Αύγουστο 13  ο C. Το εξαιρετικά ζεστό για την περιοχή κλίμα οφείλεται στο θερμό ρεύμα του Κόλπου και τα παρακλάδια του. photo by:  link Στο αρχιπέλαγος ο ήλιος δεν ανατέλει από τις 4 Δεκεμβρίου εώς τις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεν δύει από τις 25 Μαΐου εώς τις 17 Ιουλίου (ήλιος του μεσονυχτίου).

Τρένα διασχίζουν υπέροχα τοπία

Ο Mantas Kristijonas Kuliešis σκέφτηκε να απαθανατίσει στο φακό του τρένα εν κινήσει που διασχίζουν υπέροχα φυσικά τοπία. Μέσα σε δάση, ανάμεσα από καταπράσινα δέντρα, δίπλα σε ποτάμια και κοντά σε λίμνες ο φωτογράφος κατάφερε να μεταφέρει σε εικόνα όλα όσα υπέροχα αντικρίζει κανείς όταν κάνει ένα ταξίδι με τρένο. Τα χρώματα αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτων και η θέα ολόγυρα κερδίζει τις εντυπώσεις. “Το τρένο είναι ένα μοναδικό μέσο μεταφοράς για να απολαύσει τη φύση”, αναφέρει ο ίδιος σε σχόλιό του.