Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πούτιν: Η επιστροφή του τσάρου που δεν έφυγε ποτέ

Ο Ντάνιελ Τρέισμαν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγγραφέας βιβλίων για τη σύγχρονη Ρωσία, μιλάει αποκλειστικά στο «Βήμα».
Ο Βλαντίμιρ Μπούτιν μιλάει σε ακτιβιστές που ανήκουν στο κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, σε συνάντησή τους στις 14 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα (REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Pool).
«Η σχεδιαζόμενη «επιστροφή» του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο δεν ήταν βέβαια έκπληξη για κανέναν. Ούτε μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε επιστροφή, αφού ο Πούτιν δεν έφυγε ποτέ. Στα τρισήμισι χρόνια της προεδρίας του Μεντβέντεφ, ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός και κινούσε τα νήματα για όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες έχει στόχο να δώσει την ψευδαίσθηση της αλλαγής χωρίς να αλλάζει τίποτα σημαντικό στη δομή της εξουσίας» λέει μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα» o Ντάνιελ Τρέισμαν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες και συγγραφέας του βιβλίου «Η επιστροφή: Το ταξίδι της Ρωσίας από τον Γκορμπατσόφ στον Μεντβέντεφ» («The Return: Russia's Journey from Gorbachev to Medvedev»).
΅
«Το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ έχει στόχο να δώσει την ψευδαίσθηση της αλλαγής χωρίς στην πραγματικότητα να αλλάζει τίποτα σημαντικό στη δομή της εξουσίας» συνεχίζει ο καθηγητής Τρέισμαν.


«Η προοπτική άλλων έξι - ή ίσως δώδεκα - ετών εξουσίας του Πούτιν στο ανώτατο αξίωμα έχει προκαλέσει μια προβλέψιμη έκρηξη κατακραυγής από τους πολλούς επικριτές του στη Δύση, κάποιοι από τους οποίους αρέσκονταν να φαντάζονται ότι ο Μεντβέντεφ ήταν ένας "φιλελεύθερος της ντουλάπας", που μαχόταν κρυφά για τα πολιτικά δικαιώματα και την ανοιχτή πολιτική. Κάποιοι έχουν προβλέψει εντατικοποίηση της καταστολής».
Στην πραγματικότητα, με δεδομένη τη βαθιά εμπλοκή του Πούτιν στη λήψη αποφάσεων τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή θέσεων ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά. «Οσοι ήλπισαν σε ένα δραματικό άνοιγμα πολιτικής στη δεύτερη θητεία Μεντβέντεφ, αντιμετωπίζουν την δύσκολη δουλειά να εξηγήσουν γιατί δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν ενέκρινε την επιχείρηση αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Δύση - το λεγόμενο κουμπί "επανεκκίνησης". Ετσι, εκτός και αν οι δυτικοί ηγέτες αποφασίσουν να τον τιμωρήσουν επειδή επιστρέφει στο Κρεμλίνο, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι αυτή η πολιτική θα αντιστραφεί» εξηγεί ο αμερικανός πανεπιστημιακός.


Και καταλήγει: «Η μεγάλη πρόκληση για τη Ρωσία στα επόμενα χρόνια - όπως αναγνωρίζουν τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μεντβέντεφ - είναι η διαχείριση της οικονομίας της χώρας σε πολύ δύσκολες εποχές. Για να προασπίσουν τον πληθυσμό από τον πόνο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες από το 34 ως το 39% του ΑΕΠ».
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 απίστευτα τατουάζ..

  Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τατουάζ που κάνουν εντύπωση. Είτε για ομορφιά, είτε για θρησκευτικούς λόγους, τα τατουάζ είναι μια τέχνη που λίγοι αποφασίζουν να κάνουν στο σώμα τους. Ακόμα λιγότεροι να κάνουν ακραία και περίεργα σχέδια. Βρήκαμε 10 από τα πιο φαντεζί τατουάζ που έχουν γίνει, το καθένα για την δική του χρησιμότητα..

Eπίθεση με αυγό στον βουλευτή Μ. Όθωνα!

Θύμα επίθεσης με αυγό έπεσε άλλος ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε περιοδεία του στην περιφέρεια της χώρας. Φαίνεται οι αγανακτισμένοι κάνουν δυναμική επάνοδο και δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί βουλευτές και υπουργούς, ενώ η απόγνωση των Ελλήνων είναι πλέον εμφανής, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας. Μετά τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο και τη φραστική επίθεση εναντίον του στην Κοζάνη, ήρθε και η σειρά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα. Επεισόδιο με αυγά Μία νεαρή κοπέλα πέταξε ένα αυγό στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρέθυμνο. Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του 1ου Συμμετοχικού Αγώνα Διάθλου που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο όταν μία κοπέλα πλησίασε από πίσω τον υφυπουργό και εκτόξευσε ένα αυγό, διαμαρτυρομένη για την οικονομική κατάσταση. Άμεσα επενέβη η αστυνομική φρουρά του κ. Όθωνα, και συνέλαβε την κοπέλα, η οποία στη συνέχεια και χωρίς να διαμαρτυρηθεί, οδηγήθηκε στην Αστυ

ο Μυστήριο Podcast: Η γέφυρα που αυτοκτονούν οι σκύλοι

  Ένα θλιβερό περιστατικό και οι τρελές εξηγήσεις των ανθρώπων Στο 10ο επεισόδιο του Μυστήριου Podcast, ο Πέτρος Καλογεράς αναλύει ένα θλιβερό περιστατικό που συμβαίνει στην Σκωτία εδώ και σχεδόν 75 χρόνια. Οι σκυλοι πηδούν στο κενό από μια συγκεκριμένη γέφυρα. Οι άνθρωποι όμως, κατάφεραν να το ρίξουν πάλι στην… τρέλα προσπαθώντας να το εξηγήσουν. H γέφυρα Overtoun στη Σκώτια είναι γνωστή και ως «η γέφυρα που αυτοκτονούν οι σκύλοι». Πράγματι, από το 1950 μέχρι σήμερα 300 με 600 σκύλοι έχουν πηδήξει από αυτή και περισσότεροι από 50 έχουν σκοτωθεί. Σε αυτό το θλιβερό περιστατικό, έρχονται μετά οι άνθρωποι να δώσουν εξηγήσεις. Και όπως πάντα, οι εξηγήσεις τους είναι η μια πιο γελοία από την άλλη, λες και το κάνουν επίτηδες για να μην βρεθεί ποτέ καμία λύση. Ποιες είναι αυτές οι εξηγήσει; Ακούστε το 10ο επεισόδιο και θα τις μάθετε:  https://open.spotify.com/episode/1Dz0fGTnLNAZvNtJXjdrXB?go=1&sp_cid=016c6ea14e435a553d6ab52d23e0e5dc&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&a