Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πήγαμε για το σινεμά, φύγαμε με τη μουσική

Οι ταινίες έκαναν τραγούδια διάσημα και πριν το “Twilight”. Αυτά είναι μερικά από τα κορυφαία κομμάτια και οι σκηνές που θα τα συνοδεύουν στην αιωνιότητα.


Δεν είναι όλα ίδιες περιπτώσεις: Αλλού μιλάμε για ιστορικά κομμάτια που όμως τελικά συνδέθηκαν με συγκεκριμένες σκηνές, κι αλλού για ξεκάθαρες περιπτώσεις όπου ένα τραγούδι έγινε πασίγνωστο (είτε ευρέως, είτε σε στο πλαίσιο κάποιας συγκεκριμένης κουλτούρας) χάρη στην εμπνευσμένη χρήση του από κάποια ταινία. (Ή, σε μια περίπτωση, απ’το τρέιλερ της.)
Ακολουθούν μερικά από τα κορυφαία τέτοια κομμάτια, αλλά προσοχή: Τα παρουσιάζουμε μες στο πλαίσιο των ταινιών τους, οπότε σε πολλές περιπτώσεις τα βίντεο αποτελούν spoilers για τις ταινίες (σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για τα φινάλε, μάλιστα). Οπότε προχωράς με δική σου ευθύνη.

The Pixies - Where Is My Mind

> Fight Club

Το εμβληματικό τέλος του αναρχικού αριστουργήματος του David Fincher μας είχε κάνει όλους να τρέχουμε στα δισκάδικα αναζητώντας μετά μανίας το “Surfer Rosa” όταν χρησιμοποίησε το διασημότερο (πλέον) κομμάτι των Pixies πάνω στην πιο ακραία, επιθετική, προφητική, εμπρηστική σκηνή της ταινίας του: Το φινάλε της.

The Doors - The End

> Apocalypse Now

H “Αποκάλυψη” του Coppola είναι μια από τις 20 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και από το άνοιγμά της κιόλας σε έχει καθηλωμένο. Ο θρήνος των Doors που ντύνει τη σκηνή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Queen - Bohemian Rhapsody

> Wayne’s World

Όχι ότι περίμεναν οι Queen από τον Mike Myers, αλλά ύστερα από αυτή την ταινία και αυτή τη σκηνή, το “Bohemian Rhapsody” έγινε (και παρέμεινε, εις τους αιώνας των αιώνων) η #1, απόλυτη, αδιαμφισβήτητη επιλογή για ομαδικό καραόκε. Αμέτρητες παρέες ανά τον κόσμο έχουν σφάξει τις ψηλές του Freddie Mercury στο πέρασμα των δεκαετιών.

Elton John - Tiny Dancer

> Almost Famous

Το ξέρω ότι έχουμε πια ξενερώσει τη ζωή μας με την Kate Hudson και τις βλακείες που παίζει, αλλά ειλικρινά, ποιος από εμάς δεν την είχε ερωτευτεί ως Πένι Λέιν στο “Almost Famous”. Αυτή η σκηνή ήταν η πιο γλυκιά της ταινίας. Πιο cheesy παθαίνεις χοληστερίνη αλλά με έναν περίεργο τρόπο, νομίζω ότι λειτουργεί τέλεια. (Και έκανε ξανά cool και τον Elton John.) Δε μου το βγάζεις από το μυαλό, η Πένι Λέιν φταίει. Ποιος δε θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτό το λεωφορείο;

Stealers Wheel - Stuck in the Middle with You

> Reservoir Dogs

Εκτός του ότι το τραγούδι έγινε μεγα-σουξέ μετά την ταινία, πιθανώς ποτέ στην ιστορία του σινεμά δεν έχει υπάρξει τόσο πετυχημένα αρρωστημένος συνδυασμός εικόνας με (αταίριαστο) ήχο. Ή αλλιώς, ποτέ ξανά ένα τόσο ευχάριστο στο αυτί κομμάτι δεν αναδύει τόσο δυσάρεστους συνειρμούς. Tarantino, αρρωστημένε μπάσταρδε.

The Arcade Fire - Wake Up

> Where the Wild Things Are (Trailer)

Το κομμάτι με το οποίο οι Arcade Fire κλείνουν πλέον όλες τις συναυλίες τους ενώ από κάτω το κοινό τραγουδά με τα χέρια στον ουρανό, δεν υπήρχε στην ταινία του Spike Jonze. Υπήρχε όμως (σε ελαφρώς παραλλαγμένη μορφή) στο πρώτο τρέιλερ για την ταινία, που είναι πιθανός το ομορφότερο και πιο συναισθηματικό τρέιλερ ταινίας που έχουμε δει ποτέ.

The Righteous Brothers - Unchained Melody

> Ghost

Η χαρά του stalker ήταν ο “Αόρατος Εραστής” και πάνω απ’όλα αυτή η σκηνή, που έκανε all-time smash hit την ζαχαρένια, unchained μελωδία των Righteous Brothers. Αν το πόσες φορές έχει παρωδηθεί κάτι αποτελεί μέτρο του πόσο πετυχημένο είναι, αυτή είναι μια από τις διασημότερες σκηνές στην ιστορία του σινεμά.

Coolio - Gangsta’s Paradise

> Dangerous Minds

Η ταινία ήταν απλά μια πιο “τύπου edgy” παραλλαγή πάνω στο μοτίβο του “Κύκλου των Χαμένων Ποιητών”, όμως ας παραδεχτούμε πως αυτό που έχει μείνει σε όλους μας είναι απλώς η κομματάρα του Coolio.

Peter Sarstedt - Where Do You Go To (My Lovely)

> Hotel Chevalier

O indie θεός Wes Anderson είχε κυκλοφορήσει αυτό το μικρού μήκους φιλμάκι πριν βγει στις αίθουσες το “Darjeeling Limited” του, και ήταν αυτός ο συνδυασμός ευχάριστα παριζιάνικης international pop των ‘60s και των γυμνών οπισθίων της Natalie Portman που έκαναν την ταινία να συζητηθεί, και το παλιό hit του Sarstedt να ζήσει μαι δεύτερη νιότη στα iTunes downloads.

Berlin - Take My Breath Away

> Top Gun

Εντάξει, είναι cheesy. Και ναι, πιο ‘80s ταξιδεύεις στο χρόνο. Αλλά τι να κάνουμε; ‘Ηταν τεράστια επιτυχία, κυρίως επειδή έντυνε της ερωτικού tension αερομαχίες του Tom Cruise στα ντουζένια του.

Dick Dale - Misirlou

> Pulp Fiction

Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να έχουμε ονομάσει το άρθρο “τραγούδια Tarantino”, αλλά ας είναι. Ο άνθρωπος παίζει μπάλα μόνος του όταν μιλάμε για τραγούδια που ξεθάβονται και γίνονται hits σήμερα. Και πιθανώς κανένα περισσότερο από την surf rock διασκευή της “Μισιρλού”.

Underworld - Born Slippy

> Trainspotting

Τι καλύτερο δηλαδή για φινάλε; Choose a fucking big television, βάλε το βίντεο των Underworld και αραξε.
 http://www.oneman.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 απίστευτα τατουάζ..

  Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τατουάζ που κάνουν εντύπωση. Είτε για ομορφιά, είτε για θρησκευτικούς λόγους, τα τατουάζ είναι μια τέχνη που λίγοι αποφασίζουν να κάνουν στο σώμα τους. Ακόμα λιγότεροι να κάνουν ακραία και περίεργα σχέδια. Βρήκαμε 10 από τα πιο φαντεζί τατουάζ που έχουν γίνει, το καθένα για την δική του χρησιμότητα..

Eπίθεση με αυγό στον βουλευτή Μ. Όθωνα!

Θύμα επίθεσης με αυγό έπεσε άλλος ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε περιοδεία του στην περιφέρεια της χώρας. Φαίνεται οι αγανακτισμένοι κάνουν δυναμική επάνοδο και δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί βουλευτές και υπουργούς, ενώ η απόγνωση των Ελλήνων είναι πλέον εμφανής, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας. Μετά τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο και τη φραστική επίθεση εναντίον του στην Κοζάνη, ήρθε και η σειρά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα. Επεισόδιο με αυγά Μία νεαρή κοπέλα πέταξε ένα αυγό στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρέθυμνο. Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του 1ου Συμμετοχικού Αγώνα Διάθλου που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο όταν μία κοπέλα πλησίασε από πίσω τον υφυπουργό και εκτόξευσε ένα αυγό, διαμαρτυρομένη για την οικονομική κατάσταση. Άμεσα επενέβη η αστυνομική φρουρά του κ. Όθωνα, και συνέλαβε την κοπέλα, η οποία στη συνέχεια και χωρίς να διαμαρτυρηθεί, οδηγήθηκε στην Αστυ

ο Μυστήριο Podcast: Η γέφυρα που αυτοκτονούν οι σκύλοι

  Ένα θλιβερό περιστατικό και οι τρελές εξηγήσεις των ανθρώπων Στο 10ο επεισόδιο του Μυστήριου Podcast, ο Πέτρος Καλογεράς αναλύει ένα θλιβερό περιστατικό που συμβαίνει στην Σκωτία εδώ και σχεδόν 75 χρόνια. Οι σκυλοι πηδούν στο κενό από μια συγκεκριμένη γέφυρα. Οι άνθρωποι όμως, κατάφεραν να το ρίξουν πάλι στην… τρέλα προσπαθώντας να το εξηγήσουν. H γέφυρα Overtoun στη Σκώτια είναι γνωστή και ως «η γέφυρα που αυτοκτονούν οι σκύλοι». Πράγματι, από το 1950 μέχρι σήμερα 300 με 600 σκύλοι έχουν πηδήξει από αυτή και περισσότεροι από 50 έχουν σκοτωθεί. Σε αυτό το θλιβερό περιστατικό, έρχονται μετά οι άνθρωποι να δώσουν εξηγήσεις. Και όπως πάντα, οι εξηγήσεις τους είναι η μια πιο γελοία από την άλλη, λες και το κάνουν επίτηδες για να μην βρεθεί ποτέ καμία λύση. Ποιες είναι αυτές οι εξηγήσει; Ακούστε το 10ο επεισόδιο και θα τις μάθετε:  https://open.spotify.com/episode/1Dz0fGTnLNAZvNtJXjdrXB?go=1&sp_cid=016c6ea14e435a553d6ab52d23e0e5dc&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&a