Αυτές τις ημέρες ήρθε στην δημοσιότητα η ΙΚΕΑ με αφορμή τις μειώσεις μισθών και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ποιά είναι η ιστορία της πετυχημένης αυτής επιχειρησης...
Η IKEA είναι σουηδικής προέλευσης. Η έδρα της είναι στην Ολλανδία αλλά διατηρεί σουηδική ταυτότητα. Η αλυσίδα έχει 235 καταστήματα σε 33 χώρες, πολλά στην Ευρώπη, τα υπόλοιπα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, την Ασία και την Αυστραλία. Ο κατάλογος του IKEA, που περιέχει περίπου 12.000 προϊόντα, είναι τυπωμένος σε 160 εκατομμύρια αντίγραφα (2006) παγκοσμίως, και διανέμεται δωρεάν, μέσω του ταχυδρομείου και των καταστημάτων.
Στην Ελλάδα έχει 5 καταστήματα:
Αθήνα-Αεροδρόμιο
Αθήνα-Κηφισός
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλία
Ιωάννινα
Το πρώτο, άνοιξε στην Θεσσαλονίκη και πολλοί ήταν εκείνοι που ταξίδευαν από πολλές γωνιές της Ελλάδας για να ψωνίσουν.
Η ιστορία της ΙΚΕΑ ξεκινά το 1926 όταν ο ιδρυτής Ingvar Kamprad γεννιέται στη Småland στη νότια Σουηδία. Ο Ingvar Kamprad μεγαλώνει στο «Elmtaryd», ένα αγρόκτημα κοντά στο μικρό χωριό Agunnaryd. Ακόμα και ως μικρό αγόρι ο Ingvar γνωρίζει ότι θέλει να δημιουργήσει μια επιχείρηση.
Το 1920 στην ηλικία των πέντε ο Ingvar Kamprad αρχίζει να πουλάει σπίρτα στους γείτονές του και από τη στιγμή που είναι επτά, ξεκινάει την πώληση ακόμη πιο μακριά, χρησιμοποιώντας το ποδήλατό του. Συνειδητοποιεί ότι μπορεί να αγοράσει σπίρτα σε μεγάλες ποσότητες φθηνά στη Στοκχόλμη και στη συνέχεια τα μεταπωλεί σε πολύ χαμηλή τιμή, εξακολουθώντας να βγάζει κέρδος. Από τα σπίρτα επεκτείνει τις πωλήσεις του σε σπόρους λουλουδιών, ευχετήριες κάρτες, χριστουγεννιάτικα στολίδια και αργότερα, μολύβια και στυλό.
Την δεκαετία 1940-1950 ο Ingvar Kamprad πρωτοπορεί και δημιουργεί την ΙΚΕΑ. Αυτήν την περίοδο ανακαλύπτει το σχεδιασμό των επίπλων, τη συναρμολόγηση από τον πελάτη, τη διαφήμιση, τη χρήση ενός καταλόγου και τη δημιουργία μιας έκθεσης επίπλων για να προσεγγίσει στους πολλούς ανθρώπους.
Την δεκαετία 1960-1970 η φιλοσοφία της ΙΚΕΑ αρχίζει να παίρνει μορφή. Νέα καταστήματα IKEA ανοίγουν και ιστορικά προϊόντα αναπτύσσονται όπως η πολυθρόνα POÄNG, ο καναπές Klippan και η βιβλιοθήκη BILLY.
Το 1980 η ΙΚΕΑ επεκτείνεται σε νέες αγορές όπως στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερα χαρακτηριστικά προϊόντα ΙΚΕΑ δημιουργούνται, όπως η σειρά LACK και η σειρά MOMENT. Η ΙΚΕΑ αρχίζει να παίρνει τη μορφή της σύγχρονης ΙΚΕΑ του σήμερα.
Το 1990 η ΙΚΕΑ μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Το 2000 η ΙΚΕΑ επεκτείνεται σε ακόμα περισσότερες αγορές όπως η Ιαπωνία και η Ρωσία.
Τα σκάνδαλα
Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΙΚΕΑ παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε πολιτικούς κρατούμενους στα εργοστάσια της.
Τη δεκαετία του 1980 πολιτικοί κρατούμενοι στην τότε Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να κατασκευάζουν ορισμένα από τα έπιπλα που διέθετε σε όλον τον κόσμο και η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για την πρακτική αυτή.
Ο γνωστός όμιλος παρουσίασε στο Βερολίνο την έκθεση που είχε παραγγείλει στους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες της εταιρείας Ernst & Young, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι συμμετείχαν εν μέρει στην παραγωγή επίπλων ή τμημάτων τους τα οποία παραδόθηκαν στην Ikea πριν από 25 με 30 χρόνια".
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τότε εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα πολιτικοί κρατούμενοι να εξαναγκαστούν να εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. "Η εταιρεία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν κρατούμενοι, όμως σήμερα είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά", εξήγησε ο σουηδικός όμιλος.
Αρχές Οκτωβρίου, η ΙΚΕΑ εξέφρασε την λύπη της γιατί αφαίρεσε τις γυναίκες από τον κατάλογό της που κυκλοφόρησε στη Σαουδική Αραβία. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση δύο γυναικών υπουργών στη Στοκχόλμη.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε η σουηδική έκδοση της δωρεάν κυκλοφορίας εφημερίδας Metro, η οποία δημοσίευσε εικόνες από τους καταλόγους της ΙΚΕΑ και τις συνέκρινε με αυτές σε καταλόγους που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες. Ορισμένες φωτογραφίες προϊόντων ήταν ακριβώς οι ίδιες, αλλά από τον σαουδαραβικό κατάλογο είχαν αφαιρεθεί οι γυναίκες.
Τον περασμένο Απρίλιο, η γαλλική θυγατρική της διεθνούς αλυσίδας καταστημάτων ΙΚΕΑ παραδέχθηκε πως διέπραξε παραβιάσεις των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και δεσμεύθηκε πως θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις δεοντολογικού τύπου μετά τις κατηγορίες που της προσήψαν για παρακολουθήσεις του προσωπικού και των πελατών της.
Με άλλα λόγια παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε τους υπαλλήλους της.
Η εταιρεία προσλάμβανε ιδιωτικούς ερευνητές για να διεισδύουν παράνομα σε αρχεία της αστυνομίας ώστε να αντλούν πληροφορίες για ορισμένους υπαλλήλους και πελάτες της.
Πηγή: newsit.gr