Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσοι ξέρουν ότι την πρωτοχρονιά γιορτάζουν οι …τροχονόμοι;


 

Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι γνωρίζετε το ωραίο αυτό έθιμο, κατά το οποίο πολίτες της Αθήνας, αλλά και των άλλων πόλεων, λίγο πριν την πρωτοχρονιά αυθόρμητα προσέρχονταν στις σταθερές θέσεις των τροχονόμων και εναπέθεταν δώρα (κυρίως γλυκά) ως αναγνώριση της προσφοράς της Τροχαίας στην ασφαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας και στην ομαλή λειτουργία της πόλης. Το έθιμο αυτό διατηρήθηκε ακμαίο ως και στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και τουλάχιστον εγώ ως μικρό παιδί πρόλαβα και το είδα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μου σε κάποια τελευταία σημεία της Αθήνας που υπήρχαν βάθρα για τροχονόμους.
Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην πρωτοχρονιά του 1936. Την εποχή εκείνη ήδη η Αθήνα είχε μεγαλώσει σημαντικά μετά την ένταξη πολλών Μικρασιατών προσφύγων και διέθετε κάποια λίγα αυτοκίνητα. Η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους διεξαγόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς τα αυτοκίνητα αυτά ήταν φτωχά εξοπλισμένα, οι οδηγοί τους δεν είχαν εμπειρία στην οδήγηση, ενώ οι πεζοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με την νέα κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Επίσης οι περισσότεροι οδηγοί δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ενώ και η οδική σήμανση στους Αθηναϊκούς δρόμους βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς φωτεινούς σηματοδότες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες
καθιστούσαν επιτακτική την παρουσία των τροχονόμων στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, καθώς ρύθμιζαν την κυκλοφορία και ανακούφιζαν τους επαγγελματίες της πόλης. Οι συνθήκες εργασίας τους όμως ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες και κοπιώδεις και λειτουργούσαν υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες σχεδόν με αυτοθυσία.
Σε μια εποχή που οι αστυνομικοί δεν αντιμετωπίζονταν από την κοινή γνώμη ως εχθροί, οι πολίτες και οι καταστηματάρχες της Αθήνας είδαν με πολύ συμπάθεια την εργώδη προσπάθεια των τροχονόμων, ενώ επαινετικά σχόλια για το έργο τους είχαν γραφτεί και στις περισσότερες εφημερίδες. Έτσι, όταν πλησίασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς του 1936, Αθηναίοι καταστηματάρχες και πολίτες συγκέντρωσαν μέσω εράνων ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σαν δώρο και το πρόσφεραν στον Αστυνομικό διευθυντή Αλέξανδρο Θεοφανίδη ως πρόσθετη αμοιβή για τους τροχονόμους. Ο Θεοφανίδης απέρριψε το χρηματικό αυτό δώρο καθώς το θεώρησε ως έμμεσο τρόπο δωροδοκίας. Συνέπεσε όμως τις παραμονές Χριστουγέννων ο Θεοφανίδης να συζητήσει το θέμα με τον Μεγάλο Αυλάρχη Λεβίδη, ο οποίος μετέφερε το συμβάν και σχετικές πληροφορίες στον Βασιλιά Γεώργιο Β΄, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για το ζήτημα.
Την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1936 οι διαβάτες των κεντρικών δρόμων της Αθήνας αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη παρουσία του ίδιου του Βασιλιά στην πλατεία Ρηγίλλης. Ο Βασιλιάς πλησίασε το σταθερό βάθρο του τροχονόμου που βρισκόταν σε υπηρεσία, του ευχήθηκε δια χειραψίας καλή χρονιά ενώ ο οδηγός του Βασιλιά εναπέθεσε μπροστά στο βάθρο του κουτιά με γλυκά και φιάλες με κρασί. Ο Βασιλιάς επανέλαβε την ίδια χειρονομία σε όλες τις κεντρικές διασταυρώσεις που βρίσκονταν σταθερά βάθρα τροχονόμων γνωρίζοντας την επιδοκιμασία και τις ζητωκραυγές από όλους τους τυχαία παριστάμενους. Σύσσωμος ο Τύπος της εποχής σχολίασε επαινετικά την χειρονομία του Βασιλιά και από την στιγμή εκείνη θεσμοθετήθηκε άτυπα το έθιμο της προσφοράς δώρων στους τροχονόμους τόσο από αυτοκινητιστές όσο και από καταστηματάρχες αλλά και από απλούς πολίτες.
Πηγές
Ν. Αρχιμανδρίτης, “Αστυνομικά χρονικά”, ΙΆ τόμος
Σταμάτη Χαρ., Ιστορία της Αστυνομίας Πόλεων (1921-1971)
http://olympia.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 όχι και τόσο γνωστά αξιοθέατα της Ελλάδας που σου κόβουν την ανάσα

  Μέρη και μνημεία πραγματικοί θησαυροί Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τα αρχαία της μνημεία και τις μαγευτικές της παραλίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρυμμένα διαμάντια που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά προσφέρουν εξίσου μαγευτικές εμπειρίες. Εδώ είναι δέκα από αυτά τα αξιοθέατα που πρέπει να ανακαλύψετε. Γράφει η  ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ 1. Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά Το Σπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι ένας υπόγειος θησαυρός με κρυστάλλινα νερά και καταπράσινη βλάστηση. Το φως του ήλιου που εισχωρεί από την οροφή δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. 2. Μάνη Οι σχισμές και οι απότομες πλαγιές της Μάνης προσφέρουν εντυπωσιακές θέες και κρυμμένες παραλίες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ομορφιάς. 3. Σπήλαιο Πετραλώνων, Χαλκιδική Το Σπήλαιο Πετραλώνων είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά σταλαγμιτικά και σταλακτιτικά του συμπλέγματα, αλλά και για το ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρέθηκαν ίχνη αρχαίων ανθρώπων. 4. Βλυχάδα, Σαντορίνη χχχχχχ...

Το ιταλικό χωριό με το «ελιξίριο» της καλής ζωής και υγείας

@guido_tv Είναι ένας τόπος με πολλές λεμονιές, μια παράδοξα ζεστή αύρα στο βουνό και ένα ισχυρό γονίδιο που καταστρέφει το λίπος, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από λίγους τυχερούς κατοίκους που το διαθέτουν. Το Limone sul Garda, ένα γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Garda στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, είναι ένας ασυνήθιστος προορισμός μόλις 1.000 κατοίκων. Είναι το πιο βόρειο σημείο σε ολόκληρο τον κόσμο όπου καλλιεργούνται φυσικά λεμόνια και έχει ένα εξαιρετικά ήπιο κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του στους πρόποδες των Άλπεων. Ίσως αυτός ο συνδυασμός παραγόντων να είναι που οδήγησε στους ισχυρισμούς του χωριού για ένα μυστικό «ελιξίριο» για μια υγιή, μακρά ζωή. Πολλοί ντόπιοι είναι λέγεται ότι είναι ευλογημένοι με εξαιρετικές πεπτικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να τρώνε ακατάπαυστα κέικ με κρέμα και λιπαρά αλλαντικά χωρίς να ανησυχούν για τα καρδιακά προβλήματα που αυτά ελλοχεύουν. Αυτοί οι κάτοικοι έχουν αυτό που αποκαλούν ...

10 απίστευτα τατουάζ..

  Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τατουάζ που κάνουν εντύπωση. Είτε για ομορφιά, είτε για θρησκευτικούς λόγους, τα τατουάζ είναι μια τέχνη που λίγοι αποφασίζουν να κάνουν στο σώμα τους. Ακόμα λιγότεροι να κάνουν ακραία και περίεργα σχέδια. Βρήκαμε 10 από τα πιο φαντεζί τατουάζ που έχουν γίνει, το καθένα για την δική του χρησιμότητα..