Διαβάστε στο «Σαν σήμερα» για έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές που έχει βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ανήκει στη λεγόμενη γενιά του ’30, με την πρώτη του συλλογή να κυκλοφορεί με τον τίτλο «Προσανατολισμοί». Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κυκλοφορεί το «Ήλιος ο πρώτος».
Σχεδόν σε όλα τα ποιήματα του πραγματεύεται τη θάλασσα, τον ήλιο και τον έρωτα, ενώ μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ως γνήσιος πατριώτης κυκλοφορεί το "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", που αποτελεί ένα μήνυμα για ελληνική αλλά και πανανθρώπινη ελευθερία.
Ο Ελύτης για μεγάλο χρονικό διάστημα φεύγει από την Ελλάδα για το Παρίσι, όπου θα μεταφράσει πολλά ποιήματα Γάλλων δημιουργών.
Μάλιστα, στη συνέχεια θα εκδώσει νέες ποιητικές. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες
Το σημαντικότερο έργο του είναι το "Άξιον Εστί".
Άλλα δημιουργήματά του είναι: "Έξι και μια τύψεις για τον ουρανό", " Ήλιος ο ηλιάτορας", "Τα ρω του έρωτα", " Το φωτόδεντρο και η 14η Ομορφιά", "Το μονόγραμμα" και "Τα ετεροθαλή", "Ο ζωγράφος Θεόφιλος" και "Ανοιχτά χαρτιά", "Δεύτερη γραφή", "Η μαγεία του Παπαδιαμάντη" και "Σηματολόγιο".
Το 1978 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το στις 18 Οκτωβρίου του 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία» σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.
Κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, είπε: «Τότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση. Και ακριβώς, η εφετινή απόφασή σας να τιμήσετε στο πρόσωπό μου την ποίηση μιας μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με την χαριστική αντίληψη της τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών».
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, παραλαμβάνει το βραβείο από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο.
Ο Οδυσσέας Ελύτης άφησε την τελευταία του πνοή, σαν σήμερα, 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς στην Αθήνα.
http://www.sportday.gr/