Είναι τελικά γεγονός.
O Νίκολα Τέσλα έχει αρχίσει, πραγματικά, να προσελκύει την προσοχή και να ενθαρρύνει μια σοβαρή συζήτηση, 70 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του.
Ήταν αληθινός;
Μήπως ένας εκκεντρικός; Ή μήπως μέρος ενός πρώιμου πειράματος στην εταιρικό έλεγχο διακυβέρνησης;
Γνωρίζουμε ότι αναμφίβολα διώκονταν από τους μεσίτες παραγωγής ενέργειας της εποχής του – όπως για παράδειγμα ήταν ο Τόμας Έντισον, τον οποίον τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο να σέβονται ως μια ιδιοφυΐα.
Δεχόταν επίσης, αναμφισβήτητα, επίθεση από τον JP Morgan και από άλλους “καπετάνιους της βιομηχανίας.”
Μετά το θάνατο του Tesla στις 7 Ιανουαρίου 1943, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε το εργαστήριό του και έκανε κατάσχεση όλων των επιστημονικών ερευνών του που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του.
Και μέχρι σήμερα που μιλάμε, τίποτα από όλη αυτήν την έρευνα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα.
Εκτός από την καταδίωξη του από την εταιρική διακυβέρνηση συμφερόντων (η οποία είναι ουσιαστικά η πιστοποίηση της αυθεντικότητας), υπάρχει –τουλάχιστον- μία αναμφισβήτητη απόδειξη της ακεραιότητας του Νίκολα Τέσλα – έσχισε ένα συμβόλαιο με την Westinghouse που άξιζε δισεκατομμύρια, προκειμένου να σώσει την εταιρεία από την καταβολή των τεραστίων πληρωμών για τα δικαιώματά του.
Αλλά, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ο Νίκολα Τέσλα – ένας άνθρωπος που έσπασε και πέθανε μόνος του – έχει πράγματι δώσει στον κόσμο.
Για καλύτερα ή χειρότερα, με πιστωτική ή χωρίς, άλλαξε το πρόσωπο του πλανήτη με τρόπους που ίσως κανένας άνθρωπος δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι τώρα.
Από αυτό ξεκίνησαν όλα, και τελικά προκλήθηκε μια τέτοια Παγκόσμια Αναταραχή στο Expo στο Σικάγο το 1893. Ένας «πόλεμος» ξεκίνησε από τότε και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα!
Ένας «πόλεμος» που ξεκίνησε μεταξύ του οράματος του Edison και του οράματος του Tesla για το πώς η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται και θα διανέμεται. Η διάσταση των απόψεών τους, μπορεί να συνοψιστεί στο εξής ένα: στο κόστος και στην ασφάλεια.
Το DC (General Current) ρεύμα πάνω στο οποίο ‘δούλευε’ ο Edison (που υποστηριζόταν από την General Electric) ήταν δαπανηρό για μεγάλες αποστάσεις, και επικίνδυνο ως προς τους σπινθήρες που παράγονταν από τον απαιτούμενο μετατροπέα (από το συλλέκτη).
Έτσι ο Edison και οι υποστηρικτές του, χρησιμοποίησαν τους γενικούς “κινδύνους” του ηλεκτρικού ρεύματος για να ενσταλάξουν το φόβο στην εναλλακτική του Tesla, δηλαδή στο Εναλλασσόμενο Ρεύμα.
Ο Edison δεν δίστασε να προκαλέσει ηλεκτροπληξία μερικές φορές σε ζώα σε κάποιες από τις επιδείξεις του, προκειμένου να… επισημάνει τον κίνδυνο. Απώτερος στόχος του βέβαια, να ενσταλάξει το φόβο. Ακολούθως, ο Edison έδωσε στον κόσμο την ηλεκτρική καρέκλα, ενώ ταυτόχρονα διέσυρε την προσπάθεια του Tesla για να προσφέρει ασφάλεια σε χαμηλότερο κόστος.
Ο Tesla απάντησε, αποδεικνύοντας ότι το AC (Alternating Current = Εναλλασσόμενο Ρεύμα) ήταν απολύτως ασφαλή, με το να παρουσιάσει την περίφημη επίδειξη κατά την οποία έστειλε ρεύμα μέσα από το ίδιο του το σώμα για την παραγωγή φωτός. Αυτή η διαμάχη Edison-Tesla (GE-Westinghouse) το 1893, μεσουράνησε για πάνω από μια δεκαετία σκιερών επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλεπάλληλης κλοπής ιδεών, και καταστολής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που ο Edison και τα πλούσια συμφέροντά του ασκούσαν πάνω στις εφευρέσεις του Tesla. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το αυταπόδεικτο: το σύστημα του Tesla είναι αυτό που παρέχει την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη σύγχρονη εποχή μας!
Φυσικά και δεν εφηύρε το ίδιο το φως, αλλά ο ίδιος εφηύρε το πώς το φως μπορεί να αξιοποιηθεί και να διανεμηθεί. Ο Tesla ανέπτυξε και χρησιμοποίησε λαμπτήρες φθορισμού στο εργαστήριό του, περίπου 40 χρόνια πριν η βιομηχανία τους “εφεύρει”.
Στην World’s Fair (Παγκόσμια Έκθεση), ο Tesla πήρε γυάλινους σωλήνες και λυγίζοντάς τους, τους έδωσε τα ονόματα διάσημων επιστημόνων» -στην πραγματικότητα δημιούργησε τις πρώτες πινακίδες με νέον.
Ωστόσο, είναι το Tesla Coil (το πηνίο Τέσλα) που θα μπορούσε να είναι το πιο εντυπωσιακό, και αμφιλεγόμενο. Το πηνίο Τέσλα είναι σίγουρα κάτι που η μεγάλη βιομηχανία θα ήθελε να καταστείλει: η ιδέα ότι η ίδια η Γη είναι ένας μαγνήτης που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια (ηλεκτρομαγνητισμός) χρησιμοποιώντας συχνότητες ως πομπό. Το μόνο που χρειάζεται για το άλλο άκρο είναι ο δέκτης – λίγο πολύ σαν το ραδιόφωνο.
Η Ηλεκτρομαγνητική και Ιονίζουσα ακτινοβολία είχε σε μεγάλο βαθμό ερευνηθεί στα τέλη του 1800, αλλά ο Tesla ερεύνησε ολόκληρο το φάσμα.
Τα πάντα, από έναν προάγγελο της φωτογραφίας Kirlian, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τη δύναμη της ζωής, μέχρι και το καθετί που χρησιμοποιείται σήμερα για τις ιατρικές διαγνώσεις, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μετασχηματιστικές εφευρέσεις του Τέσλα, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.
Οι Ακτίνες Χ, όπως και τόσες άλλες από τις αναρίθμητες συνεισφορές του Tesla, προήλθαν από την πεποίθησή του ότι όλα όσα πρέπει να κατανοήσουμε στο σύμπαν είναι σχεδόν γύρω μας ανά πάσα στιγμή, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για την ανάπτυξη συσκευών που έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και που θα αυξήσουν την έμφυτη αντίληψη μας περί ύπαρξης.
Στον Guglielmo Marconi αρχικά πιστώνεται, και οι περισσότεροι θεωρούν αυτόν ως τον εφευρέτη του ραδιοφώνου, μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Marconi το 1943, όταν αποδείχθηκε ότι ο Tesla εφηύρε το ραδιόφωνο, χρόνια πριν τον Marconi.
Τα ραδιοκύματα είναι ακριβώς μια άλλη συχνότητα που χρειάζεται έναν πομπό και έναν δέκτη, κάτι που επίσης παρουσίασε ο Tesla το 1893 κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης ενώπιον της Εθνικής Electric Light Ένωσης.
Το 1897 ο Tesla έκανε αίτηση για δύο πατέντες την πατέντα USA 645576 και την πατέντα USA 649621. Το 1904 όμως, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ άλλαξε την απόφασή του, και έδωσε στον Marconi το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του ραδιοφώνου, πιθανώς επηρεασμένο από χρηματοδότες του Marconi, οι οποίοι ήταν παράλληλα και υποστηρικτές του Thomas Edison και του Andrew Carnegie.
Αυτό έδωσε επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (μεταξύ άλλων) το δικαίωμα να μην πληρώσουν τα χρήματα για τα δικαιώματα που διεκδικούνταν από τον Tesla.
Αυτή η εφεύρεση ήταν μια φυσική outcropping (συνέχεια) του ραδιοφώνου. Η Ευρεσιτεχνία No.613809 ήταν το πρώτο μοντέλο τηλεκατευθυνόμενης λέμβου, που καταδεικνύεται το 1898.
Αξιοποιώντας αρκετές μεγάλες μπαταρίες, Ραδιοσήματα διακόπτες, που ενεργοποιούν στη συνέχεια την προπέλα του σκάφους, το πηδάλιο, και την κλίμακα προς τα κάτω στα φώτα πορείας. Αν και αυτή ακριβώς η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται ευρέως για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορούμε τώρα να δούμε τη δύναμη που είχε ιδιοποιηθεί από το στρατό στην επιδίωξη του τηλεχειριζόμενου πολέμου. Ραδιοελεγχόμενα άρματα μάχης εισήχθησαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι εξελίξεις σε αυτόν το χώρο έχουν ξεφύγει κατά πολύ από την κατεύθυνση της ανθρώπινης ελευθερίας.
Η εφεύρεση του ηλεκτροκινητήρα Tesla τελικά διαδόθηκε από ένα αυτοκίνητο, κραδαίνοντας το όνομά του. Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, αρκεί να πούμε ότι η εφεύρεση ενός κινητήρα Tesla με περιστρεφόμενα μαγνητικά πεδία, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα πολύ νωρίτερα από τον ασφυκτικό κλοιό του Big Oil. Ωστόσο, η εφεύρεση του το 1930 υπέκυψε στην οικονομική κρίση και τον πόλεμο που ακολούθησε.
Παρ ‘όλα αυτά, ο Τέσλα μ’ αυτήν του την εφεύρεση, έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο του τι θεωρούμε πλέον δεδομένο: βιομηχανικοί ανεμιστήρες, applicances (εφαρμογές/συσκευές) οικιακής χρήσης, αντλίες νερού, εργαλειομηχανές, ηλεκτρικά εργαλεία, δίσκοι, ηλεκτρικά ρολόγια χειρός και συμπιεστές.
Το υπερβολικά εμπλουτισμένο επιστημονικό μυαλό του Tesla τον οδήγησε στην ιδέα ότι όλα τα έμβια όντα, απλώς καθοδηγούνται από εξωτερικά ερεθίσματα.
Δήλωσε:
Ωστόσο ένα στοιχείο του ανθρώπινου, παρέμεινε παρών, καθώς ο Tesla ισχυρίστηκε πως αυτά τα ανθρώπινα αντίγραφα θα πρέπει να έχουν περιορισμούς – περιορισμούς ως προς την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό.
Παρ ‘όλα αυτά, ο Tesla αγκάλιασε ατάραχος και απτόητος, όλα όσα η νοημοσύνη θα μπορούσε να παράγει. Τα οράματα του για ένα μέλλον γεμάτο με έξυπνα αυτοκίνητα, ρομποτικά ανθρώπινους συντρόφους, και τη χρήση των αισθητήρων, καθώς και αυτόνομων συστημάτων, περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα entry (σε μία είσοδο) στη Σερβική Εφημερίδα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το 2006 (PDF).
Η εφεύρεση του Tesla, το λέιζερ, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του καλού και του κακού που συνδέονται μαζί μέσα στο μυαλό του ανθρώπου. Τα Λέιζερ έχουν μετατρέψει τις χειρουργικές εφαρμογές με έναν αναμφισβήτητα επωφελή τρόπο, και έχουν δώσει αφορμή για ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας ψηφιακής τεχνολογίας μας. Ωστόσο, μ’ αυτό το άλμα στην καινοτομία έχουμε επίσης, περάσει στη γη της επιστημονικής φαντασίας.
Από το “Star Wars” του Ρέιγκαν αμυντικού συστήματος λέιζερ σε ένα πυρηνικό οπλοστάσιο Όργουελ σήμερα με “μη θανατηφόρα” όπλα, στα οποία περιλαμβάνονται τα όπλα λέιζερ και η κατευθυνόμενη ενέργεια με «ακτίνες θανάτου» -με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και στις δύο κατευθύνσεις.
Αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς ήταν το τελευταίο οχυρό για την ελίτ εξουσίας – τι να την κάνουμε την ενέργεια, αν αυτή δεν μπορεί να μετρηθεί και να ελεγχθεί;
Δωρεάν; Ποτέ.
Ο JP Morgan υποστήριξε τον Tesla με 150.000 δολάρια για να χτίσει έναν πύργο που θα χρησιμοποιεί τις φυσικές συχνότητες του σύμπαντος μας για τη μετάδοση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέος φάσματος πληροφοριών που διαβιβάζονται μέσω των εικόνων, τα μηνύματα φωνής και κειμένου. Αυτό αντιπροσώπευε την πρώτη ασύρματη τεχνολογία στον κόσμο των επικοινωνιών, αλλά σήμαινε επίσης ότι εκτός από το κόστος του πύργου, το σύμπαν θα ήταν γεμάτο με δωρεάν ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σχηματιστεί ένας παγκόσμιος ιστός που θα συνδέει όλους τους ανθρώπους σε όλους τους χώρους.
Και το σημαντικότερο; θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την ελεύθερη ενέργεια γύρω τους. Ουσιαστικά, το 0 και 1 για το σύμπαν, είναι ενσωματωμένα στο φάσμα της ύπαρξης για τον καθένα από εμάς ώστε να έχουμε πρόσβαση, όπως απαιτείται.
Ο Νίκολα Τέσλα είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ενδυνάμωση του ατόμου, ώστε να λαμβάνει και να μεταδίδει αυτά τα δεδομένα σχεδόν δωρεάν.
Αλλά γνωρίζουμε την κατάληξη αυτής της ιστορίας. . . μέχρι τώρα;
Ο Tesla είχε ίσως και χιλιάδες άλλες ιδέες και εφευρέσεις που παραμένουν ανέκδοτες. Μια ματιά σε εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας του, δίνουν μια γεύση από το πεδίο εφαρμογής που σκόπευε να προσφέρει.
Αν αισθανόμαστε ότι η πρόσθετη τεχνική και επιστημονική έρευνα του Nikola Tesla θα πρέπει να αποκαλυφθεί και να τεθεί προς δημόσιο έλεγχο και συζήτηση, αντί να κατασταλεί από τη μεγάλη βιομηχανία, ακόμη και από τα υποτιθέμενα θεσμικά μας όργανα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τότε να δηλώσουμε εμπράκτως, προς πάσα κατεύθυνση, ότι είμαστε έτοιμοι να μάθουμε τι το σύμπαν έχει πραγματικά να μας προσφέρει.
Η απελευθέρωση της τεχνικής και επιστημονικής έρευνας του Nikola Tesla – ειδικά της έρευνάς του στην ηλεκτρική ενέργεια από την αξιοποίηση της ιονόσφαιρας, σε μια εγκατάσταση που ονομάζεται Wardenclyffe – είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την πραγματική ελευθερία της πληροφόρησης.
Είναι τόσο λυπηρό το πώς όλα αυτά είναι λίγο πολύ “ιδιοκτησίες” από κάποιες εταιρείες σήμερα που έχουν το μονοπώλιο..
Λόγω του χρήματος και της εξουσίας, ζούμε σε έναν κόσμο των ατελείωτων περιορισμών στη βιομηχανική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη μας.
Αυτό είναι μόνον ένα παράδειγμα του τι κάποιοι κρατούν στα χέρια τους, την ίδια στιγμή που εμείς χρυσοπληρώνουμε κάτι άλλο που είναι τόσο ανεπαρκές και… περιορισμένο σε δυνατότητες!
http://www.lykavitos.gr/
O Νίκολα Τέσλα έχει αρχίσει, πραγματικά, να προσελκύει την προσοχή και να ενθαρρύνει μια σοβαρή συζήτηση, 70 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του.
Ήταν αληθινός;
Μήπως ένας εκκεντρικός; Ή μήπως μέρος ενός πρώιμου πειράματος στην εταιρικό έλεγχο διακυβέρνησης;
Γνωρίζουμε ότι αναμφίβολα διώκονταν από τους μεσίτες παραγωγής ενέργειας της εποχής του – όπως για παράδειγμα ήταν ο Τόμας Έντισον, τον οποίον τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο να σέβονται ως μια ιδιοφυΐα.
Δεχόταν επίσης, αναμφισβήτητα, επίθεση από τον JP Morgan και από άλλους “καπετάνιους της βιομηχανίας.”
Μετά το θάνατο του Tesla στις 7 Ιανουαρίου 1943, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε το εργαστήριό του και έκανε κατάσχεση όλων των επιστημονικών ερευνών του που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του.
Και μέχρι σήμερα που μιλάμε, τίποτα από όλη αυτήν την έρευνα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα.
Εκτός από την καταδίωξη του από την εταιρική διακυβέρνηση συμφερόντων (η οποία είναι ουσιαστικά η πιστοποίηση της αυθεντικότητας), υπάρχει –τουλάχιστον- μία αναμφισβήτητη απόδειξη της ακεραιότητας του Νίκολα Τέσλα – έσχισε ένα συμβόλαιο με την Westinghouse που άξιζε δισεκατομμύρια, προκειμένου να σώσει την εταιρεία από την καταβολή των τεραστίων πληρωμών για τα δικαιώματά του.
Αλλά, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ο Νίκολα Τέσλα – ένας άνθρωπος που έσπασε και πέθανε μόνος του – έχει πράγματι δώσει στον κόσμο.
Για καλύτερα ή χειρότερα, με πιστωτική ή χωρίς, άλλαξε το πρόσωπο του πλανήτη με τρόπους που ίσως κανένας άνθρωπος δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι τώρα.
1. Εναλλασσόμενο ρεύμα
Από αυτό ξεκίνησαν όλα, και τελικά προκλήθηκε μια τέτοια Παγκόσμια Αναταραχή στο Expo στο Σικάγο το 1893. Ένας «πόλεμος» ξεκίνησε από τότε και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα!
Ένας «πόλεμος» που ξεκίνησε μεταξύ του οράματος του Edison και του οράματος του Tesla για το πώς η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται και θα διανέμεται. Η διάσταση των απόψεών τους, μπορεί να συνοψιστεί στο εξής ένα: στο κόστος και στην ασφάλεια.
Το DC (General Current) ρεύμα πάνω στο οποίο ‘δούλευε’ ο Edison (που υποστηριζόταν από την General Electric) ήταν δαπανηρό για μεγάλες αποστάσεις, και επικίνδυνο ως προς τους σπινθήρες που παράγονταν από τον απαιτούμενο μετατροπέα (από το συλλέκτη).
Έτσι ο Edison και οι υποστηρικτές του, χρησιμοποίησαν τους γενικούς “κινδύνους” του ηλεκτρικού ρεύματος για να ενσταλάξουν το φόβο στην εναλλακτική του Tesla, δηλαδή στο Εναλλασσόμενο Ρεύμα.
Ο Edison δεν δίστασε να προκαλέσει ηλεκτροπληξία μερικές φορές σε ζώα σε κάποιες από τις επιδείξεις του, προκειμένου να… επισημάνει τον κίνδυνο. Απώτερος στόχος του βέβαια, να ενσταλάξει το φόβο. Ακολούθως, ο Edison έδωσε στον κόσμο την ηλεκτρική καρέκλα, ενώ ταυτόχρονα διέσυρε την προσπάθεια του Tesla για να προσφέρει ασφάλεια σε χαμηλότερο κόστος.
Ο Tesla απάντησε, αποδεικνύοντας ότι το AC (Alternating Current = Εναλλασσόμενο Ρεύμα) ήταν απολύτως ασφαλή, με το να παρουσιάσει την περίφημη επίδειξη κατά την οποία έστειλε ρεύμα μέσα από το ίδιο του το σώμα για την παραγωγή φωτός. Αυτή η διαμάχη Edison-Tesla (GE-Westinghouse) το 1893, μεσουράνησε για πάνω από μια δεκαετία σκιερών επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλεπάλληλης κλοπής ιδεών, και καταστολής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που ο Edison και τα πλούσια συμφέροντά του ασκούσαν πάνω στις εφευρέσεις του Tesla. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το αυταπόδεικτο: το σύστημα του Tesla είναι αυτό που παρέχει την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη σύγχρονη εποχή μας!
2. Φως
Φυσικά και δεν εφηύρε το ίδιο το φως, αλλά ο ίδιος εφηύρε το πώς το φως μπορεί να αξιοποιηθεί και να διανεμηθεί. Ο Tesla ανέπτυξε και χρησιμοποίησε λαμπτήρες φθορισμού στο εργαστήριό του, περίπου 40 χρόνια πριν η βιομηχανία τους “εφεύρει”.
Στην World’s Fair (Παγκόσμια Έκθεση), ο Tesla πήρε γυάλινους σωλήνες και λυγίζοντάς τους, τους έδωσε τα ονόματα διάσημων επιστημόνων» -στην πραγματικότητα δημιούργησε τις πρώτες πινακίδες με νέον.
Ωστόσο, είναι το Tesla Coil (το πηνίο Τέσλα) που θα μπορούσε να είναι το πιο εντυπωσιακό, και αμφιλεγόμενο. Το πηνίο Τέσλα είναι σίγουρα κάτι που η μεγάλη βιομηχανία θα ήθελε να καταστείλει: η ιδέα ότι η ίδια η Γη είναι ένας μαγνήτης που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια (ηλεκτρομαγνητισμός) χρησιμοποιώντας συχνότητες ως πομπό. Το μόνο που χρειάζεται για το άλλο άκρο είναι ο δέκτης – λίγο πολύ σαν το ραδιόφωνο.
3. Ακτίνες Χ
Η Ηλεκτρομαγνητική και Ιονίζουσα ακτινοβολία είχε σε μεγάλο βαθμό ερευνηθεί στα τέλη του 1800, αλλά ο Tesla ερεύνησε ολόκληρο το φάσμα.
Τα πάντα, από έναν προάγγελο της φωτογραφίας Kirlian, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τη δύναμη της ζωής, μέχρι και το καθετί που χρησιμοποιείται σήμερα για τις ιατρικές διαγνώσεις, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μετασχηματιστικές εφευρέσεις του Τέσλα, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.
Οι Ακτίνες Χ, όπως και τόσες άλλες από τις αναρίθμητες συνεισφορές του Tesla, προήλθαν από την πεποίθησή του ότι όλα όσα πρέπει να κατανοήσουμε στο σύμπαν είναι σχεδόν γύρω μας ανά πάσα στιγμή, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για την ανάπτυξη συσκευών που έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και που θα αυξήσουν την έμφυτη αντίληψη μας περί ύπαρξης.
4. Το Ραδιόφωνο
Στον Guglielmo Marconi αρχικά πιστώνεται, και οι περισσότεροι θεωρούν αυτόν ως τον εφευρέτη του ραδιοφώνου, μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Marconi το 1943, όταν αποδείχθηκε ότι ο Tesla εφηύρε το ραδιόφωνο, χρόνια πριν τον Marconi.
Τα ραδιοκύματα είναι ακριβώς μια άλλη συχνότητα που χρειάζεται έναν πομπό και έναν δέκτη, κάτι που επίσης παρουσίασε ο Tesla το 1893 κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης ενώπιον της Εθνικής Electric Light Ένωσης.
Το 1897 ο Tesla έκανε αίτηση για δύο πατέντες την πατέντα USA 645576 και την πατέντα USA 649621. Το 1904 όμως, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ άλλαξε την απόφασή του, και έδωσε στον Marconi το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του ραδιοφώνου, πιθανώς επηρεασμένο από χρηματοδότες του Marconi, οι οποίοι ήταν παράλληλα και υποστηρικτές του Thomas Edison και του Andrew Carnegie.
Αυτό έδωσε επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (μεταξύ άλλων) το δικαίωμα να μην πληρώσουν τα χρήματα για τα δικαιώματα που διεκδικούνταν από τον Tesla.
5. Remote Control (Τηλεχειριστήριο)
Αυτή η εφεύρεση ήταν μια φυσική outcropping (συνέχεια) του ραδιοφώνου. Η Ευρεσιτεχνία No.613809 ήταν το πρώτο μοντέλο τηλεκατευθυνόμενης λέμβου, που καταδεικνύεται το 1898.
Αξιοποιώντας αρκετές μεγάλες μπαταρίες, Ραδιοσήματα διακόπτες, που ενεργοποιούν στη συνέχεια την προπέλα του σκάφους, το πηδάλιο, και την κλίμακα προς τα κάτω στα φώτα πορείας. Αν και αυτή ακριβώς η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται ευρέως για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορούμε τώρα να δούμε τη δύναμη που είχε ιδιοποιηθεί από το στρατό στην επιδίωξη του τηλεχειριζόμενου πολέμου. Ραδιοελεγχόμενα άρματα μάχης εισήχθησαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι εξελίξεις σε αυτόν το χώρο έχουν ξεφύγει κατά πολύ από την κατεύθυνση της ανθρώπινης ελευθερίας.
6. Electric Motor
Η εφεύρεση του ηλεκτροκινητήρα Tesla τελικά διαδόθηκε από ένα αυτοκίνητο, κραδαίνοντας το όνομά του. Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, αρκεί να πούμε ότι η εφεύρεση ενός κινητήρα Tesla με περιστρεφόμενα μαγνητικά πεδία, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα πολύ νωρίτερα από τον ασφυκτικό κλοιό του Big Oil. Ωστόσο, η εφεύρεση του το 1930 υπέκυψε στην οικονομική κρίση και τον πόλεμο που ακολούθησε.
Παρ ‘όλα αυτά, ο Τέσλα μ’ αυτήν του την εφεύρεση, έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο του τι θεωρούμε πλέον δεδομένο: βιομηχανικοί ανεμιστήρες, applicances (εφαρμογές/συσκευές) οικιακής χρήσης, αντλίες νερού, εργαλειομηχανές, ηλεκτρικά εργαλεία, δίσκοι, ηλεκτρικά ρολόγια χειρός και συμπιεστές.
7. Ρομποτική
Το υπερβολικά εμπλουτισμένο επιστημονικό μυαλό του Tesla τον οδήγησε στην ιδέα ότι όλα τα έμβια όντα, απλώς καθοδηγούνται από εξωτερικά ερεθίσματα.
Δήλωσε:
Έχω, πέραν πάσης αμφιβολίας, επιδείξει με κάθε σκέψη και πράξη μου, την καθημερινή, απόλυτη ικανοποίησή μου για το ότι είμαι ένα αυτόματο ον προικισμένο με τη δύναμη της κίνησης, που απλώς αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα.Έτσι, η έννοια της ρομποτικής γεννήθηκε.
Ωστόσο ένα στοιχείο του ανθρώπινου, παρέμεινε παρών, καθώς ο Tesla ισχυρίστηκε πως αυτά τα ανθρώπινα αντίγραφα θα πρέπει να έχουν περιορισμούς – περιορισμούς ως προς την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό.
Παρ ‘όλα αυτά, ο Tesla αγκάλιασε ατάραχος και απτόητος, όλα όσα η νοημοσύνη θα μπορούσε να παράγει. Τα οράματα του για ένα μέλλον γεμάτο με έξυπνα αυτοκίνητα, ρομποτικά ανθρώπινους συντρόφους, και τη χρήση των αισθητήρων, καθώς και αυτόνομων συστημάτων, περιγράφονται λεπτομερώς σε ένα entry (σε μία είσοδο) στη Σερβική Εφημερίδα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το 2006 (PDF).
8. Laser
Η εφεύρεση του Tesla, το λέιζερ, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του καλού και του κακού που συνδέονται μαζί μέσα στο μυαλό του ανθρώπου. Τα Λέιζερ έχουν μετατρέψει τις χειρουργικές εφαρμογές με έναν αναμφισβήτητα επωφελή τρόπο, και έχουν δώσει αφορμή για ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας ψηφιακής τεχνολογίας μας. Ωστόσο, μ’ αυτό το άλμα στην καινοτομία έχουμε επίσης, περάσει στη γη της επιστημονικής φαντασίας.
Από το “Star Wars” του Ρέιγκαν αμυντικού συστήματος λέιζερ σε ένα πυρηνικό οπλοστάσιο Όργουελ σήμερα με “μη θανατηφόρα” όπλα, στα οποία περιλαμβάνονται τα όπλα λέιζερ και η κατευθυνόμενη ενέργεια με «ακτίνες θανάτου» -με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και στις δύο κατευθύνσεις.
9 και 10. Ασύρματες Επικοινωνίες και Απεριόριστα Ελεύθερη Ενέργεια
Αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς ήταν το τελευταίο οχυρό για την ελίτ εξουσίας – τι να την κάνουμε την ενέργεια, αν αυτή δεν μπορεί να μετρηθεί και να ελεγχθεί;
Δωρεάν; Ποτέ.
Ο JP Morgan υποστήριξε τον Tesla με 150.000 δολάρια για να χτίσει έναν πύργο που θα χρησιμοποιεί τις φυσικές συχνότητες του σύμπαντος μας για τη μετάδοση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέος φάσματος πληροφοριών που διαβιβάζονται μέσω των εικόνων, τα μηνύματα φωνής και κειμένου. Αυτό αντιπροσώπευε την πρώτη ασύρματη τεχνολογία στον κόσμο των επικοινωνιών, αλλά σήμαινε επίσης ότι εκτός από το κόστος του πύργου, το σύμπαν θα ήταν γεμάτο με δωρεάν ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σχηματιστεί ένας παγκόσμιος ιστός που θα συνδέει όλους τους ανθρώπους σε όλους τους χώρους.
Και το σημαντικότερο; θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την ελεύθερη ενέργεια γύρω τους. Ουσιαστικά, το 0 και 1 για το σύμπαν, είναι ενσωματωμένα στο φάσμα της ύπαρξης για τον καθένα από εμάς ώστε να έχουμε πρόσβαση, όπως απαιτείται.
Ο Νίκολα Τέσλα είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ενδυνάμωση του ατόμου, ώστε να λαμβάνει και να μεταδίδει αυτά τα δεδομένα σχεδόν δωρεάν.
Αλλά γνωρίζουμε την κατάληξη αυτής της ιστορίας. . . μέχρι τώρα;
Ο Tesla είχε ίσως και χιλιάδες άλλες ιδέες και εφευρέσεις που παραμένουν ανέκδοτες. Μια ματιά σε εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας του, δίνουν μια γεύση από το πεδίο εφαρμογής που σκόπευε να προσφέρει.
Αν αισθανόμαστε ότι η πρόσθετη τεχνική και επιστημονική έρευνα του Nikola Tesla θα πρέπει να αποκαλυφθεί και να τεθεί προς δημόσιο έλεγχο και συζήτηση, αντί να κατασταλεί από τη μεγάλη βιομηχανία, ακόμη και από τα υποτιθέμενα θεσμικά μας όργανα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τότε να δηλώσουμε εμπράκτως, προς πάσα κατεύθυνση, ότι είμαστε έτοιμοι να μάθουμε τι το σύμπαν έχει πραγματικά να μας προσφέρει.
Η απελευθέρωση της τεχνικής και επιστημονικής έρευνας του Nikola Tesla – ειδικά της έρευνάς του στην ηλεκτρική ενέργεια από την αξιοποίηση της ιονόσφαιρας, σε μια εγκατάσταση που ονομάζεται Wardenclyffe – είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την πραγματική ελευθερία της πληροφόρησης.
Είναι τόσο λυπηρό το πώς όλα αυτά είναι λίγο πολύ “ιδιοκτησίες” από κάποιες εταιρείες σήμερα που έχουν το μονοπώλιο..
Λόγω του χρήματος και της εξουσίας, ζούμε σε έναν κόσμο των ατελείωτων περιορισμών στη βιομηχανική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη μας.
Αυτό είναι μόνον ένα παράδειγμα του τι κάποιοι κρατούν στα χέρια τους, την ίδια στιγμή που εμείς χρυσοπληρώνουμε κάτι άλλο που είναι τόσο ανεπαρκές και… περιορισμένο σε δυνατότητες!
http://www.lykavitos.gr/