Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα άδυτα των φυλακών της Στάζι (εικόνες)

Δείτε φωτογραφίες από τα κελιά, τις αίθουσες ανακρίσεων, παρακολουθήσεων…
Σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, φωνές κρατουμένων που μοιάζουν να αντηχούν ακόμη, χώροι υγροί και σκοτεινοί με τις μνήμες να παραμένουν ζωντανές για αρκετούς ανθρώπους που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το… σπίτι του τρόμου.
Οι άγνωστες φυλακές της Στάζι, που ονομάζονταν εγκαταστάσεις της ή Hohenschönhausen, ήταν το επιχειρησιακό κέντρο της. Από τις 8 Φεβρουαρίου 1950 μέχρι και την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989, η Στάζι ή αλλιώς το «Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας» της Ανατολικής Γερμανίας στεγαζόταν σε ένα τεράστιο κτίριο στο Lichtenberg της πόλης. 

Περί 4.2000 άνθρωποι κρατήθηκαν εκεί μεταξύ του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Ένα από τα πλέον ισχυρά «όπλα» της Στάζι ήταν το τεράστιο δίκτυο υπαλλήλων και πληροφοριοδοτών, οι οποίοι κατασκόπευαν και αρχειοθετούσαν κάθε πτυχή της ζωής εκατομμυρίων πολιτών της χώρας. Ενδεικτικό είναι πως οι επίσημοι υπάλληλοι της Στάζι ανέρχονταν σε περίπου 91.000 και οι ανεπίσημοι πληροφοριοδότες σε πάνω από 300.000.

Πλέον, το κεντρικό κτίριο –που πλαισιώνεται από αρκετά άλλα- έχει μετατραπεί σε ενός είδους μουσείο. Ένας γερμανός φωτογράφος, ο Phillip Lohoefener, περιπλανήθηκε σε αυτό, όπως και ένας από τη Global News και κατάφεραν να φωτογραφίσουν και χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό. 

Μπαίνοντας στα άδυτα της Στάζι λοιπόν, μπορείτε να δείτε τα κελιά των κρατουμένων, τις αίθουσες ανακρίσεων, τα γραφεία των αξιωματικών της, αίθουσες αναγνώρισης, δωμάτια με μηχανήματα για ακτινογραφίες, χειρουργεία, τις αίθουσες παρακολουθήσεων και πολλά άλλα. 

Δείτε τις φωτογραφίες 



Δωμάτιο παρακολούθησης. 



Γραφείο ανάκρισης. 



Γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας.



Αίθουσα αναγνώρισης. 



Τα γραφεία των υπευθύνων του νοσοκομείου που λειτουργούσε μέσα στο κτίριο. 



Άλλη μια αίθουσα ανάκρισης.



Μηχανήματα για ακτινογραφίες.



Αίθουσες χειρουργείων.



Το μπάνιο-δωμάτιο χαλάρωσης των υπαλλήλων της Στάζι (πάνω) και η σάουνα (κάτω). 





Δύο απόψεις της κουζίνας (πάνω-κάτω). 





Κελί όπου τοποθετούνταν οι κρατούμενοι (πάνω) και όπου… ομολογούσαν (κάτω) με την απαραίτητη ηχομόνωση στους τοίχους. 





Εξωτερική άποψη του κτιρίου (πάνω-κάτω).





Η πόρτα ενός κελιού, η οποία διατρέχεται από ένα καλώδιο-συναγερμό για τους φρουρούς. 



Εσωτερική αυλή του κτιρίου της Στάζι. 



Στο εσωτερικό του «U-Boot» (πάνω-κάτω). Ο διάδρομος των συγκεντρωμένων υπόγειων κελιών- χωρίς ίχνος φυσικού φωτός- τα οποία χρησιμοποίησαν και οι Σοβιετικοί τοποθετώντας κρατούμενους όταν βρίσκονταν στο Βερολίνο. 





Άλλος διάδρομος. 



Εσωτερική άποψη κελιού, στο νέο κτίριο που είχε χτίσει η Στάζι. Τα γυάλινα τούβλα στο παράθυρο εμποδίζουν το πολύ φως να εισέλθει, με στόχο να είναι όσο πιο σκοτεινό γίνεται. 



Αρκετοί κρατούμενοι περνούσαν και μήνες μέσα σε αυτές τις αίθουσες ανακρίσεων.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 όχι και τόσο γνωστά αξιοθέατα της Ελλάδας που σου κόβουν την ανάσα

  Μέρη και μνημεία πραγματικοί θησαυροί Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τα αρχαία της μνημεία και τις μαγευτικές της παραλίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρυμμένα διαμάντια που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά προσφέρουν εξίσου μαγευτικές εμπειρίες. Εδώ είναι δέκα από αυτά τα αξιοθέατα που πρέπει να ανακαλύψετε. Γράφει η  ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ 1. Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά Το Σπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι ένας υπόγειος θησαυρός με κρυστάλλινα νερά και καταπράσινη βλάστηση. Το φως του ήλιου που εισχωρεί από την οροφή δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. 2. Μάνη Οι σχισμές και οι απότομες πλαγιές της Μάνης προσφέρουν εντυπωσιακές θέες και κρυμμένες παραλίες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ομορφιάς. 3. Σπήλαιο Πετραλώνων, Χαλκιδική Το Σπήλαιο Πετραλώνων είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά σταλαγμιτικά και σταλακτιτικά του συμπλέγματα, αλλά και για το ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρέθηκαν ίχνη αρχαίων ανθρώπων. 4. Βλυχάδα, Σαντορίνη χχχχχχ...

Το ιταλικό χωριό με το «ελιξίριο» της καλής ζωής και υγείας

@guido_tv Είναι ένας τόπος με πολλές λεμονιές, μια παράδοξα ζεστή αύρα στο βουνό και ένα ισχυρό γονίδιο που καταστρέφει το λίπος, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από λίγους τυχερούς κατοίκους που το διαθέτουν. Το Limone sul Garda, ένα γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Garda στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, είναι ένας ασυνήθιστος προορισμός μόλις 1.000 κατοίκων. Είναι το πιο βόρειο σημείο σε ολόκληρο τον κόσμο όπου καλλιεργούνται φυσικά λεμόνια και έχει ένα εξαιρετικά ήπιο κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του στους πρόποδες των Άλπεων. Ίσως αυτός ο συνδυασμός παραγόντων να είναι που οδήγησε στους ισχυρισμούς του χωριού για ένα μυστικό «ελιξίριο» για μια υγιή, μακρά ζωή. Πολλοί ντόπιοι είναι λέγεται ότι είναι ευλογημένοι με εξαιρετικές πεπτικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να τρώνε ακατάπαυστα κέικ με κρέμα και λιπαρά αλλαντικά χωρίς να ανησυχούν για τα καρδιακά προβλήματα που αυτά ελλοχεύουν. Αυτοί οι κάτοικοι έχουν αυτό που αποκαλούν ...

10 απίστευτα τατουάζ..

  Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τατουάζ που κάνουν εντύπωση. Είτε για ομορφιά, είτε για θρησκευτικούς λόγους, τα τατουάζ είναι μια τέχνη που λίγοι αποφασίζουν να κάνουν στο σώμα τους. Ακόμα λιγότεροι να κάνουν ακραία και περίεργα σχέδια. Βρήκαμε 10 από τα πιο φαντεζί τατουάζ που έχουν γίνει, το καθένα για την δική του χρησιμότητα..