Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πριν ανακαλύψουν τα δακτυλικά αποτυπώματα μέτραγαν τους υπόπτους με χάρακα και μεζούρα!

Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά και παραμένουν αναλλοίωτα καθ” όλη τη διάρκεια της ζωής του, αποτελώντας ένα αλάνθαστο στοιχείο αναγνώρισης. Οι αρχαίοι Ασσύριοι και Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα δακτυλικά αποτυπώματα για να υπογράφουν νομικά έγγραφα. Στη σύγχρονη όμως εποχή χρησιμοποιούνται κυρίως στο χώρο της εγκληματολογίας και αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα δάχτυλα μας έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε λεία και σκληρή επιφάνεια οι εκκρίσεις του δέρματος αφήνουν πάντα ίχνη.
Ακόμα όμως και αν τα αποτυπώματα δεν είναι ορατά ή το υλικό της επιφάνειας είναι πορώδες, μπορεί να επιτευχθεί ανάκτηση των αποτυπωμάτων κατόπιν ειδικής επεξεργασίας με χημικές ουσίες.  Αυτά τα ίχνη με τη βοήθεια ειδικής σκόνης που διαθέτουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια και κατόπιν επεξεργασίας, μετατρέπονται σε φωτογραφίες και μπαίνουν στο αρχείο.
Στην Ινδία του 1890 η πρώτη εφαρμογή της «εφεύρεσης» Γκάλτον
Γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Βρετανός επιστήμονας Σερ Φράνσις Γκάλτον πρότεινε ένα σύστημα ταξινόμησης με τη χρήση των αποτυπωμάτων και των δέκα δαχτύλων, μια μέθοδος που έφτασε ως στις μέρες μας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό διευθυντή της Αστυνομίας Σερ Έντουαρντ Ρίτσαρντ Χένρυ στη Βεγγάλη της Ινδίας προκειμένου να ταυτοποιούνται οι εγκληματίες κατά τη δεκαετία του 1890. Ο Χένρυ στη συνέχεια έφερε αυτό το σύστημα στο Λονδίνο το 1901 από όπου εξαπλώθηκε άμεσα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Taking Bertillon Measuremen

Αστυνομικό Τμήμα Νέας Υόρκης. Μετρήσεις με το παλαιό σύστημα του Bertillon πριν από τα δαχτυλικά αποτυπώματα
Taking Bertillon Measuremen 1
Το παλιό σύστημα Bertillon
Πριν από την εύρεση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι εγκληματίες ταυτοποιούνταν από διάφορες άλλες μετρήσεις και σωματικά χαρακτηριστικά όπως επίσης από το χρώμα των ματιών και τυχόν ουλές. Η χρήση όμως αυτών των ανθρωπομετρικών στοιχείων που ονομαζόταν σύστημα Μπέρτιλον, δεν είχε την ίδια ακρίβεια και αξιοπιστία με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Σήμερα η μέθοδος των δακτυλικών αποτυπωμάτων χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Στην εποχή των υπολογιστών τα δακτυλικά αποτυπώματα ψηφιοποιούνται και αποθηκεύονται ηλεκτρονικά.
Το FBI
Η μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών και ηλεκτρονικής αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται σε ειδική υπηρεσία του FBΙ με αποτυπώματα άνω των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με τη βοήθεια αυτής της βάσης δεδομένων, οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ μπορούν με ένα κλικ να ταυτοποιήσουν οποιονδήποτε άνθρωπο με ποινικό μητρώο του οποίου τα δακτυλικά αποτυπώματα βρίσκονται στον τόπο του εγκλήματος. 
mixanitouxronou.gr
- See more at: http://policenet.gr/article/%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%85%CF%80%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1#sthash.69mMgHfr.dpuf

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 όχι και τόσο γνωστά αξιοθέατα της Ελλάδας που σου κόβουν την ανάσα

  Μέρη και μνημεία πραγματικοί θησαυροί Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τα αρχαία της μνημεία και τις μαγευτικές της παραλίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρυμμένα διαμάντια που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά προσφέρουν εξίσου μαγευτικές εμπειρίες. Εδώ είναι δέκα από αυτά τα αξιοθέατα που πρέπει να ανακαλύψετε. Γράφει η  ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ 1. Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά Το Σπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι ένας υπόγειος θησαυρός με κρυστάλλινα νερά και καταπράσινη βλάστηση. Το φως του ήλιου που εισχωρεί από την οροφή δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. 2. Μάνη Οι σχισμές και οι απότομες πλαγιές της Μάνης προσφέρουν εντυπωσιακές θέες και κρυμμένες παραλίες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ομορφιάς. 3. Σπήλαιο Πετραλώνων, Χαλκιδική Το Σπήλαιο Πετραλώνων είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά σταλαγμιτικά και σταλακτιτικά του συμπλέγματα, αλλά και για το ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρέθηκαν ίχνη αρχαίων ανθρώπων. 4. Βλυχάδα, Σαντορίνη χχχχχχ...

Το ιταλικό χωριό με το «ελιξίριο» της καλής ζωής και υγείας

@guido_tv Είναι ένας τόπος με πολλές λεμονιές, μια παράδοξα ζεστή αύρα στο βουνό και ένα ισχυρό γονίδιο που καταστρέφει το λίπος, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από λίγους τυχερούς κατοίκους που το διαθέτουν. Το Limone sul Garda, ένα γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Garda στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, είναι ένας ασυνήθιστος προορισμός μόλις 1.000 κατοίκων. Είναι το πιο βόρειο σημείο σε ολόκληρο τον κόσμο όπου καλλιεργούνται φυσικά λεμόνια και έχει ένα εξαιρετικά ήπιο κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του στους πρόποδες των Άλπεων. Ίσως αυτός ο συνδυασμός παραγόντων να είναι που οδήγησε στους ισχυρισμούς του χωριού για ένα μυστικό «ελιξίριο» για μια υγιή, μακρά ζωή. Πολλοί ντόπιοι είναι λέγεται ότι είναι ευλογημένοι με εξαιρετικές πεπτικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να τρώνε ακατάπαυστα κέικ με κρέμα και λιπαρά αλλαντικά χωρίς να ανησυχούν για τα καρδιακά προβλήματα που αυτά ελλοχεύουν. Αυτοί οι κάτοικοι έχουν αυτό που αποκαλούν ...

10 απίστευτα τατουάζ..

  Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τατουάζ που κάνουν εντύπωση. Είτε για ομορφιά, είτε για θρησκευτικούς λόγους, τα τατουάζ είναι μια τέχνη που λίγοι αποφασίζουν να κάνουν στο σώμα τους. Ακόμα λιγότεροι να κάνουν ακραία και περίεργα σχέδια. Βρήκαμε 10 από τα πιο φαντεζί τατουάζ που έχουν γίνει, το καθένα για την δική του χρησιμότητα..