Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tabasco: Η καυτερή σάλτσα που δημιούργησε ένας χρεοκοπημένος τραπεζίτης


Η σάλτσα Tabasco είναι η πιο διάσημη καυτερή σάλτσα πιπεριάς ανά τον κόσμο.
 
Πωλείται σε 180 χώρες και η ημερήσια παραγωγή της αγγίζει τις 500.000 φιαλίδια. Από τα τέλη του 1860, οπότε δημιουργήθηκε, η σάλτσα Tabasco ήταν «παρούσα» σε όλους τους πολέμους, σαν απαραίτητο συστατικό στα στρατιωτικά γεύματα.
 
Αν και έχουν περάσει περίπου 150 χρόνια από τη στιγμή που παρασκευάστηκε η πρώτη παρτίδα της σάλτσας, η συνταγή της παραμένει ίδια μέχρι σήμερα.
 
Στον κόσμο δεν είναι γνωστά, παρά μόνο τα βασικά συστατικά της σάλτσας, ενώ οι λεπτομέρειες κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.
 
Η σάλτσα που γεννήθηκε μετά τον εμφύλιο
 
Όλα ξεκίνησαν στον αμερικάνικο εμφύλιο, όταν η περιουσία της οικογένειας του τραπεζίτη Έντμουντ Μακ Ιλένι, που βρισκόταν στο νησί Άιβερι, καταστράφηκε. Η οικογένεια που ζούσε σε αυτό το μικρό κομμάτι γης στη Λουιζιάνα είχε αναγκαστεί να το εγκαταλείψει επειδή είχαν εγκατασταθεί εκεί οι βόρειοι.
 
Όταν ο πόλεμος τελείωσε και ο τραπεζίτης επέστρεψε στο σπίτι του, όλα είχαν καταστραφεί. Όλα, εκτός από τις μικρές κόκκινες πιπεριές που είχε φυτέψει πριν να φύγει.
 
Τις πιπεριές δώρισε στον τραπεζίτη ένας στρατιώτης επιστρέφοντας από τον πόλεμο του Μεξικού
Τις πιπεριές δώρισε στον τραπεζίτη ένας στρατιώτης επιστρέφοντας από τον πόλεμο του Μεξικού
 
Οι πιπεριές προέρχονταν από την περιοχή του Παλιού Μεξικού και αρχικά, μερικές από αυτές βρέθηκαν στα χέρια του Μακ Ιλένι σαν δώρο από έναν στρατιώτη που είχε πολεμήσει στον πόλεμο του Μεξικού.
 
Ο τραπεζίτης, έχοντας χάσει τα πάντα, δεν είχε άλλη επιλογή, από το να ασχοληθεί με τις πιπεριές.
 
Ο τραπεζίτης Μακ Ιλένι, που δημιούργησε τη σάλτσα Tabasco
Ο τραπεζίτης Μακ Ιλένι, που δημιούργησε τη σάλτσα Tabasco
 
Έτσι, το 1868 αποφάσισε να φτιάξει μια σάλτσα με βασικά συστατικά, εκτός από την πιπεριά, το ντόπιο αλάτι, και λευκό γαλλικό ξίδι. Ο πολτός της πιπεριάς ωρίμασε μαζί με το αλάτι για 30 ημέρες σε ξύλινα βαρέλια, όμοια με αυτά στα οποία ωριμάζει το ουίσκι και μετά αναμείχτηκε με το ξίδι και παρέμεινε για άλλες 30 ημέρες.
 
il_fullxfull.316528052
 
Η συσκευασία σε μπουκαλάκια αρώματος και η κατοχύρωση του ονόματος Tabasco
 
Όταν η πρώτη παρτίδα ήταν έτοιμη, ο Μακ Ιλένι αποφάσισε να τη συσκευάσει σε μπουκάλια κολόνιας, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη σάλτσα ήταν καλύτερα να ψεκάζεται στο φαγητό και όχι να περιχύνεται.
 
Αρχικά έδωσε κάποια μπουκαλάκια σε φίλους και γνωστούς του για να δοκιμάσουν και μετά τα πρώτα θετικά σχόλια, το 1869 αποφάσισε να στείλει δείγματα για δωρεάν δοκιμή σε εμπόρους. Η σάλτσα του τραπεζίτη ονομάστηκε Tabasco, που στ ινδιάνικα σημαίνει «γη, όπου το χώμα είναι ζεστό και υγρό», όπως ήταν δηλαδή το χώμα στο νησί Άιβερι. Η σάλτσα ενθουσίασε αμέσως όσους τη δοκίμασαν και άρχισε να πωλείται σε παντοπωλεία της Νέας Ορλεάνης προς ένα δολάριο το μπουκαλάκι. Το 1872 ο Μακ Ιλένι κατοχύρωσε την πατέντα του και έκτοτε η σάλτσα Tabasco συνεχίζει να κυκλοφορεί με την ίδια συνταγή και όνομα.
 
Ο Μακ Ιλένι, που έφυγε από τη ζωή το 1890, αν και είχε δημιουργήσει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα παγκοσμίως, δεν το είχε αναφέρει καθόλου στα απομνημονεύματά του.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 όχι και τόσο γνωστά αξιοθέατα της Ελλάδας που σου κόβουν την ανάσα

  Μέρη και μνημεία πραγματικοί θησαυροί Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τα αρχαία της μνημεία και τις μαγευτικές της παραλίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρυμμένα διαμάντια που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά προσφέρουν εξίσου μαγευτικές εμπειρίες. Εδώ είναι δέκα από αυτά τα αξιοθέατα που πρέπει να ανακαλύψετε. Γράφει η  ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ 1. Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά Το Σπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι ένας υπόγειος θησαυρός με κρυστάλλινα νερά και καταπράσινη βλάστηση. Το φως του ήλιου που εισχωρεί από την οροφή δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. 2. Μάνη Οι σχισμές και οι απότομες πλαγιές της Μάνης προσφέρουν εντυπωσιακές θέες και κρυμμένες παραλίες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ομορφιάς. 3. Σπήλαιο Πετραλώνων, Χαλκιδική Το Σπήλαιο Πετραλώνων είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά σταλαγμιτικά και σταλακτιτικά του συμπλέγματα, αλλά και για το ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρέθηκαν ίχνη αρχαίων ανθρώπων. 4. Βλυχάδα, Σαντορίνη χχχχχχ...

Το ιταλικό χωριό με το «ελιξίριο» της καλής ζωής και υγείας

@guido_tv Είναι ένας τόπος με πολλές λεμονιές, μια παράδοξα ζεστή αύρα στο βουνό και ένα ισχυρό γονίδιο που καταστρέφει το λίπος, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσα από λίγους τυχερούς κατοίκους που το διαθέτουν. Το Limone sul Garda, ένα γραφικό ψαροχώρι που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Garda στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, είναι ένας ασυνήθιστος προορισμός μόλις 1.000 κατοίκων. Είναι το πιο βόρειο σημείο σε ολόκληρο τον κόσμο όπου καλλιεργούνται φυσικά λεμόνια και έχει ένα εξαιρετικά ήπιο κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του στους πρόποδες των Άλπεων. Ίσως αυτός ο συνδυασμός παραγόντων να είναι που οδήγησε στους ισχυρισμούς του χωριού για ένα μυστικό «ελιξίριο» για μια υγιή, μακρά ζωή. Πολλοί ντόπιοι είναι λέγεται ότι είναι ευλογημένοι με εξαιρετικές πεπτικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να τρώνε ακατάπαυστα κέικ με κρέμα και λιπαρά αλλαντικά χωρίς να ανησυχούν για τα καρδιακά προβλήματα που αυτά ελλοχεύουν. Αυτοί οι κάτοικοι έχουν αυτό που αποκαλούν ...

10 απίστευτα τατουάζ..

  Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τατουάζ που κάνουν εντύπωση. Είτε για ομορφιά, είτε για θρησκευτικούς λόγους, τα τατουάζ είναι μια τέχνη που λίγοι αποφασίζουν να κάνουν στο σώμα τους. Ακόμα λιγότεροι να κάνουν ακραία και περίεργα σχέδια. Βρήκαμε 10 από τα πιο φαντεζί τατουάζ που έχουν γίνει, το καθένα για την δική του χρησιμότητα..