Κοντά στα σύνορα Λάος-Βιετνάμ, το Χανγκ Σον Ντονγκ δεσπόζει ως το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου διαθέτοντας τη δική του… ζούγκλα, αλλά και ποτάμι, με τους επισκέπτες που έχουν την τύχη να το εξερευνήσουν, να μένουν με το στόμα ανοιχτό.
Πιθανότατα τα σπήλαια Phong Nha και Hang En να παρέμεναν ακόμη σήμερα τα μεγαλύτερα του Βιετνάμ -και τρίτα κατά σειρά του κόσμου- αν το 1991 ένας ντόπιος ονόματι Hồ-Khanh δεν είχε ανακαλύψει τυχαία το Χανγκ Σον Ντονγκ («Ο Ποταμός του Βουνού»), με το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια του. Το σπήλαιο αυτό, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha-Kẻ Bàng στο Βιετνάμ, κατέχει πλέον την πρώτη θέση στα μεγαλύτερα σπήλαια του κόσμου και είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται.
Μετά την ανακάλυψη του Hồ-Khanh, οι ντόπιοι τρομοκρατούνταν να μπουν μέσα και να το εξερευνήσουν, εξ αιτίας του τρομακτικού ήχου του αέρα και του ποταμιού που ακουγόταν από την απότομη είσοδό του. Γι’ αυτό και η σπηλιά έγινε γνωστή σχετικά πρόσφατα, το 2009, όταν μια ομάδα ερευνητών από την British Cave Research Association με επικεφαλής τους Howard και Deb Limbert ξεκίνησαν την έρευνα. Οι έρευνές τους, όμως, εμποδίστηκαν από έναν μεγάλοτοίχο 60 μέτρων από ασβεστίτη, ο οποίος ονομάστηκε «Το Μεγάλο Τείχος του Βιετνάμ». Το τείχος κατάφεραν να προσπεράσουν το 2010, τότε που η ομάδα ερευνητών κατάφερε να φτάσει και στο τέλος του σπηλαίου.
Σύμφωνα με τους Limbert, η σπηλιά είναι 5 φορές μεγαλύτερη από τα μέχρι τότε μεγαλύτερα σπήλαια του Βιετνάμ Phong Nha Cave και Hang En, με το μεγαλύτερο θάλαμό του να ξεπερνάει τα 5 χιλιόμετρα σε μήκος, τα 200 μέτρα σε ύψος και τα 150 μέτρα σε πλάτος. Οι διαστάσεις αυτές χαρίζουν στο Χανγκ Σον Ντονγκ την πρωτιά, αφού ξεπερνάει το Σπήλαιο Deer Cave της Μαλαισίας, ενώ το συνολικό μήκος του φτάνει τα 9 χιλιόμετρα. Σε κάποια σημεία του, η οροφή έχει καταρρεύσει, επιτρέποντας τις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δέντρων και φυτών στην περιοχή.
Στο σπήλαιο βρίσκονται επίσης μερικοί από τους ψηλότερους σταλαγμίτες του κόσμου που φτάνουν τα 70 μέτρα, ενώ πίσω από το Μεγάλο Τείχος έχουν βρεθεί μαργαριτάρια στο μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ –μέγεθος που θεωρείται αφύσικα μεγάλο.
Στις αρχές του Αυγούστου του 2013, το σπήλαιο -το οποίο θεωρείται ότι έχει σχηματιστεί τουλάχιστον πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια- εξερευνήθηκε από την πρώτη ομάδα τουριστών, με κόστος 3 χιλιάδες δολάρια για τον καθένα, ενώ για την πρόσβαση στη σπηλιά απαιτείται άδεια και οι ξεναγήσεις είναι περιορισμένες –για το 2015 δόθηκαν μόλις 500 άδειεςαπό το Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο, αφού μετά τον Αύγουστο οι βροχές αυξάνουν τη στάθμη του ποταμιού και καθιστούν τη σπηλιά επικίνδυνη και μη προσβάσιμη.