Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, στη Χίο η γη κοκκινίζει και μπορεί κανείς να αντικρίσει ένα μοναδικό υπερθέαμα της φύσης που πραγματικά κόβει την λαλιά!
Πρόκειται για τις ανθισμένες Λαλάδες που κατακλύζουν τις πλαγιές και τα χωράφια της κεντρικής και νότιας Χίου σχηματίζοντας ένα κατακόκκινο χαλί από άγριες τουλίπες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα είδη τουλίπας μεγαλώνουν μόνο στη Χίο και αποτελούν τα έξι από τα έντεκα είδη τουλιπών παγκοσμίως.
Η ιστορία τους φτάνει στο βάθος των αιώνων και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα
Μάλλον, παρά το ότι λέγεται η Χίος δεν συνιστά την περιοχή προέλευσης της Ολλανδικής τουλίπας- τουλάχιστον όχι των πρώτων βολβών που έφτασαν εκεί
Αποτελεί όμως μέρος της φυσικής περιοχής εξάπλωσης του γένους Tulipa, η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία μέσω της Μεσογείου έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης.
Η ανατολική προέλευση του ονόματος «λαλάδες» είναι γνωστή.
Όμως και το όνομα «τουλίπα» (tulipa, tulip, tulipan, tulipano, tulpe, tulpan σε διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει παρόμοια προέλευση, από την οθωμανική λέξη για το τουρμπάνι, εξαιτίας της ομοιότητάς του με το άνθος της τουλίπας ή της οθωμανικής μόδας να τοποθετούνται τουλίπες στις πτυχώσεις του τουρμπανιού.
Τα άνθη της τουλίπας δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.
Ο καιρός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πότε θα αρχίσουν να ανθίζουν οι τουλίπες.