Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γραναντίγια: Η έρημη μεσαιωνική πόλη στην Ισπανία που «ζωντανεύει» κάθε Δεκαπενταύγουστο




Σε απόσταση 100 χλμ από το Κάθερες -η παλιά πόλη του οποίου έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς- στην κοινότητα της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία, βρίσκεται η μεσαιωνική πόλη - φρούριο Γραναντίγια.

Όταν ιδρύθηκε από τους Μαυριτανούς τον 9ο αιώνα, η Γραναντίγια, κατείχε ένα στρατηγικό σημείο, που επέτρεπε την εποπτεία της Ρούτα Ντε Λα Πλάτα, μιας αρχαίας εμπορικής και ταξιδιωτικής οδού, που εκτεινόταν γύρω από την ευρύτερη περιοχή.

Αρχικά ήταν γνωστή ως Γρανάδα. Όταν ωστόσο οι Καθολικοί μονάρχες κατέκτησαν την πιο διάσημη πόλη της Ανδαλουσίας με το ίδιο όνομα, η ονομασία της μικρής πόλης άλλαξε στο υποκοριστικό Γραναντίγια, προς αποφυγή σύγχυσης.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η πόλη υπήρξε ισχυρός κόμβος, με τουλάχιστον 15 δήμους υπό τον έλεγχό της, στοιχείο που εξηγεί την πληθώρα των μνημείων και των υπεραιωνόβιων κτισμάτων. Με τα χρόνια, η κυριαρχία της πόλης άλλαξε χέρια.

Σήμερα, συγκαταλέγεται στα ελάχιστα ισπανικά οχυρωμένα χωριά, τα αρχαία τείχη των οποίων διατηρούνται ακόμα άθικτα.

Ωστόσο, η μακρά ιστορία της διακόπηκε με βίαιο τρόπο τον 20ό αιώνα, επί της ουσίας εξαιτίας μίας λανθασμένης εκτίμησης.

ANA MARIA SERRANO VIA GETTY IMAGES

Τη δεκαετία του 1950, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο, η Ισπανία ξεκίνησε ένα τεράστιο έργο κατασκευής φραγμάτων, προκειμένου να τονώσει την τοπική οικονομία καθώς η χώρα παρέμενε μεταπολεμικά σε διεθνή απομόνωση. Το 1955, αξιωματούχοι αποφάσισαν όμως, ότι η Γραναντίγια βρισκόταν σε πλημμυρική πεδιάδα και ως εκ τούτου, έπρεπε να εκκενωθεί.

ANA MARIA SERRANO VIA GETTY IMAGES

Από το 1959 έως το 1969, χίλιοι κάτοικοι εκδιώχθηκαν βίαια, με πολλούς ανάμεσά τους να μεταφέρονται σε γειτονικούς οικισμούς. Όταν το 1963 η στάθμη του νερού άρχισε να ανεβαίνει, κάλυψε τα πάντα εκτός από μία διαδρομή προς την πόλη, η οποία αυτομάτως μετατράπηκε σε μικρή χερσόνησο. Όσο ψηλά κι αν έφτασε το νερό, η ίδια η πόλη δεν πλημμύρισε ποτέ. Παρόλα αυτά, δεν επετράπη στους κατοίκους να επιστρέψουν.

Η εμπειρία ήταν τραυματική για τους ντόπιους. Πολλοί εξακολουθούν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους, για την παρωδία που έζησαν στη δικτατορία, καθώς ακόμη και σήμερα, δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επειδή το διάταγμα που υπέγραψε ο Φράνκο δεν έχει ανακληθεί.

Η πόλη χαρακτηρίστηκε τοποθεσία ιστορικής σημασίας το 1980, ενώ ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης και πλέον λειτουργεί ως υπαίθριο μουσείο με ελεύθερη είσοδο.

Όσο για τους κατοίκους και τους απογόνους τους συναντιούνται δύο φορές το χρόνο στην πόλη, των Αγίων Πάντων, την πρώτη του Νοέμβρη και στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο.

ANA MARIA SERRANO VIA GETTY IMAGES

Γιατί αξίζει να επισκεφθούμε τη Γραναντίγια

Παρά την πικρή ιστορία της, η πόλη έχει αποκατασταθεί. Τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα γραφικά σπίτια της σε ζωηρές αποχρώσεις, δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Το Μαυριτανικό Τείχος, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, θεωρείται από τα πιο καλοδιατηρημένα του είδους του σε ολόκληρη την Ισπανία, ενώ το κάστρο, είναι, μακράν το πιο εντυπωσιακό σημείο της πόλης.

Χτισμένο τον 15ο αιώνα, το μικρό κάστρο μοιάζει περισσότερο με περίτεχνο πύργο. Τέσσερις ημικυκλικοί πύργοι συνδέονται στις τέσσερις πλευρές της εσωτερικής αυλής, ενώ το υπόγειο, το πηγάδι και τα διαμερίσματα με τις θολωτές οροφές, συνθέτουν το απόλυτο κινηματογραφικό σκηνικό. Διόλου τυχαία Πέδρο Αλμοδόβαρ, επέλεξε να πραγματοποιήσει εκεί τα τελευταία γυρίσματα της περίφημης ταινίας του «Δέσε με». Όσο για τη θέα από την κορυφή του κάστρου είναι εξαιρετική.

ANA MARIA SERRANO VIA GETTY IMAGES

Από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα είναι η Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ναός του 15ου αιώνα, όπου γίνονται λειτουργίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες το χρόνο, αλλά και το Σπίτι των Κοχυλιών, κάποτε το μεγαλύτερο κτίριο της πόλης -αν και σήμερα δεν σώζεται παρά η πρόσοψή του.

Με πληροφορίες από barcelo.combbc.com


www.huffingtonpost.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 απίστευτα τατουάζ..

  Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα τατουάζ που κάνουν εντύπωση. Είτε για ομορφιά, είτε για θρησκευτικούς λόγους, τα τατουάζ είναι μια τέχνη που λίγοι αποφασίζουν να κάνουν στο σώμα τους. Ακόμα λιγότεροι να κάνουν ακραία και περίεργα σχέδια. Βρήκαμε 10 από τα πιο φαντεζί τατουάζ που έχουν γίνει, το καθένα για την δική του χρησιμότητα..

Eπίθεση με αυγό στον βουλευτή Μ. Όθωνα!

Θύμα επίθεσης με αυγό έπεσε άλλος ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε περιοδεία του στην περιφέρεια της χώρας. Φαίνεται οι αγανακτισμένοι κάνουν δυναμική επάνοδο και δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί βουλευτές και υπουργούς, ενώ η απόγνωση των Ελλήνων είναι πλέον εμφανής, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας. Μετά τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο και τη φραστική επίθεση εναντίον του στην Κοζάνη, ήρθε και η σειρά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα. Επεισόδιο με αυγά Μία νεαρή κοπέλα πέταξε ένα αυγό στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρέθυμνο. Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του 1ου Συμμετοχικού Αγώνα Διάθλου που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο όταν μία κοπέλα πλησίασε από πίσω τον υφυπουργό και εκτόξευσε ένα αυγό, διαμαρτυρομένη για την οικονομική κατάσταση. Άμεσα επενέβη η αστυνομική φρουρά του κ. Όθωνα, και συνέλαβε την κοπέλα, η οποία στη συνέχεια και χωρίς να διαμαρτυρηθεί, οδηγήθηκε στην Αστυ

ο Μυστήριο Podcast: Η γέφυρα που αυτοκτονούν οι σκύλοι

  Ένα θλιβερό περιστατικό και οι τρελές εξηγήσεις των ανθρώπων Στο 10ο επεισόδιο του Μυστήριου Podcast, ο Πέτρος Καλογεράς αναλύει ένα θλιβερό περιστατικό που συμβαίνει στην Σκωτία εδώ και σχεδόν 75 χρόνια. Οι σκυλοι πηδούν στο κενό από μια συγκεκριμένη γέφυρα. Οι άνθρωποι όμως, κατάφεραν να το ρίξουν πάλι στην… τρέλα προσπαθώντας να το εξηγήσουν. H γέφυρα Overtoun στη Σκώτια είναι γνωστή και ως «η γέφυρα που αυτοκτονούν οι σκύλοι». Πράγματι, από το 1950 μέχρι σήμερα 300 με 600 σκύλοι έχουν πηδήξει από αυτή και περισσότεροι από 50 έχουν σκοτωθεί. Σε αυτό το θλιβερό περιστατικό, έρχονται μετά οι άνθρωποι να δώσουν εξηγήσεις. Και όπως πάντα, οι εξηγήσεις τους είναι η μια πιο γελοία από την άλλη, λες και το κάνουν επίτηδες για να μην βρεθεί ποτέ καμία λύση. Ποιες είναι αυτές οι εξηγήσει; Ακούστε το 10ο επεισόδιο και θα τις μάθετε:  https://open.spotify.com/episode/1Dz0fGTnLNAZvNtJXjdrXB?go=1&sp_cid=016c6ea14e435a553d6ab52d23e0e5dc&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&a